Aliat al lui Netanyahu demisionează de la preşedinţia Knessetului

Premierul israelian Benjamin Netanyahu. (Captură Foto)
A.P.
26.03.2020

Speakerul parlamentului israelian, un aliat al premierului Benjamin Netanyahu, şi-a dat demisia, miercuri, în urma unei hotărâri a Curţii Supreme, care şi-a exprimat îngrijorarea că democraţia ar putea fi o victimă a epidemiei de virus Wuhan.

Demisia lui Yuli Edelstein ar putea facilita planurile opoziţiei de a vota rapid o legislaţie care l-ar împiedica pe Benjamin Netanyahu, inculpat în trei cazuri de corupţie, să formeze un nou guvern după alegerile din 2 martie.

Edelstein, membru al partidului de dreapta Likud al lui Netanyahu, a anunţat că a demisionat într-un discurs în parlament, acuzând instanţa de „amestec grosolan şi arogant” în problemele legislative, deoarece i-a ordonat să programeze un vot pentru un nou mandat de speaker în sesiunea Knesset-ului de miercuri.

Cum oponenţii lui Netanyahu, conduşi de partidul centrist Albastru-Alb al lui Benny Ganz, deţin o majoritate slabă în parlament după alegerile naţionale, era posibil ca Edelstein să-şi piardă funcţia dacă organiza votul aşa cum i-a cerut Curtea Supremă.

Netanyahu, care a negat acuzaţiile de luare de mită, fraudă şi abuz, nu a făcut niciun comentariu imediat cu privire la pierderea unui aliat care ar fi putut bloca eforturile partidului Albastru-Alb de a adopta legi care să-i slăbească controlul asupra puterii pe care o deţine de 11 ani.

Edelstein, un dizident închis în fosta Uniune Sovietică, a citat criza generată de epidemia de virus Wuhan făcând apel pentru crearea unui „guvern naţional de urgenţă” împreună cu Ganz şi amânarea votului pentru poziţia de preşedinte al parlamentului.

După demisia lui Edelstein, Institutul pentru Democraţie din Israel a declarat că Israelul se apropie „periculos de anarhie”. Grupul se descrie ca fiind independent şi dedicat consolidării democraţiei în Israel.

Netanyahu conduce în prezent un guvern interimar, iar criticii săi l-au acuzat că a apelat la autocraţie în timpul focarului de coronavirus, afirmaţie pe care o neagă.

Guvernul a emis reglementări de urgenţă care permit agenţiei de combatere a terorismului Shin Bet să monitorizeze datele telefonului mobil pentru a alerta persoanele care au fost în apropierea purtătorilor de virus Wuhan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor