Alexander Lukaşenko îşi aminteşte brusc de manevrele NATO din Lituania, mută atenţia către "forţele externe"

Vladimir Putin i-ar fi promis sprijin pentru "a asigura securitatea ţării".
Alexander Lukaşenko
Alexander Lukaşenko (Valery Sharifulin\TASS via Getty Images)

Preşedintele bielorus, Alexander Lukaşenko, a declarat că o brigadă aeropurtată va fi desfăşurată la graniţa de vest a Bielorusiei, ca răspuns la exerciţiile NATO în ţările vecine.

Evoluţia survine într-un moment de criză politică majoră în ţară, după o săptămână de la alegerile care au prelungit mandatul lui Lukaşenko la putere, care sunt însă contestate de mişcarea pro-democraţie din ţară şi de observatori internaţionali.

Lukaşenko a numit tulburările produse de fraudarea alegerilor „revoluţia culorilor” afirmând că sunt orchestrate de agenţi străini.

Preşedintele bielorus, supranumit "ultimul dictator al Europei", a mai spus că omologul său rus, Vladimir Putin, i-a promis că va ajuta la asigurarea siguranţei ţării dacă este nevoie, a informat agenţia de ştiri Belta.

Vorbind la televiziunea de stat, Lukaşenko a declarat că este „îngrijorat” de faptul că NATO desfăşoară exerciţii militare în Polonia şi Lituania, pe care le consideră ca o acumulare de trupe la graniţele Bielorusiei.

"Sunt mai îngrijorat de situaţia care se desfăşoară pe teritoriul statelor noastre vecine - Polonia şi Lituania. După cum ştiţi, exerciţii militare ale trupelor NATO au loc acolo. Acest lucru ar fi fost bun, dar există o escaladare şi o construire a componentei armate în aceste zone. Desigur, nu putem să privim, nu putem observa acest lucru, cu calm, iar când, dimineaţa, ascultăm raportul şefului Statului Major General, am observat: Militarii noştri sunt îngrijoraţi şi ei de această problemă ", a spus Lukaşenko.

Ca răspuns la exerciţii, preşedintele bielorus a spus că a ordonat transferul unei brigade aeriene de la Vitebsk la Grodno.

Lukaşenko a criticat, de asemenea, ţările europene, despre care a spus că încearcă să acţioneze ca „mediatori” în problemele interne ale ţării, îndemnându-i să „îşi rezolve propriile probleme” înainte de a dicta regimului său.

Lukaşenko a declarat anterior că preşedintele rus, Vladimir Putin, a promis că îl va ajuta să consolideze securitatea ţării sale, dacă este necesar, conform RT şi Tass. Potrivit lui Lukaşenko, acordul a fost încheiat în timpul unei conversaţii telefonice cu Putin, care a avut loc sâmbătă. "Am fost de acord, la prima noastră cerere va fi acordată asistenţă completă pentru a asigura securitatea Republicii Bieloruse", a spus el.

"Când vine vorba de componenta militară, avem un acord cu Federaţia Rusă în cadrul statutului Uniunii şi al Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă", a explicat Lukaşenko. "Aceste momente se potrivesc acestui acord. Prin urmare, astăzi am avut o discuţie lungă şi detaliată cu preşedintele rus despre situaţie. Trebuie să spun, am fost chiar oarecum surprins - [Putin] este absolut conştient de ceea ce se întâmplă", a adăugat el.

Realegerea lui Lukaşenko pentru un al şaselea mandat în weekendul trecut a fost marcată de proteste masive, mii de persoane ieşind în stradă, susţinând că alegerile au fost fraudate. Alegerile prezidenţiale din Bielorusia au avut loc pe 9 august şi, conform rezultatelor oficiale finale furnizate de Comisia Electorală Centrală, pe 14 august, Lukaşenko a primit 80,1% din voturi. Svetlana Tikhanovskaia, care era considerată principala sa adversară, a venit pe locul doi cu 10,12%.

După ce rezultatele sondajului au fost anunţate în seara zilei de 9 august, protestele au izbucnit în centrul oraşului Minsk şi în alte regiuni ale ţării, ceea ce a dus la confruntări între protestatari şi forţele de ordine. Protestele au continuat în următoarele zile.

Uniunea Europeană a afirmat că nu crede că rezultatele alegerilor sunt corecte şi se pregăteşte să impună sancţiuni regimului lui Lukaşenko drept răspuns la abuzurile brutale ale poliţiei, care, după cum s-a văzut, a omorât cel puţin doi protestatari.

Muncitorii din principalele fabrici de stat au organizat, de asemenea, manifestaţii şi greve în cursul săptămânii. Ca răspuns, Lukaşenko a declarat că lucrătorii companiilor administrate de stat ar trebui concediaţi dacă intră în grevă, sugerând că se confruntă cu actori străini, potrivit Belta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Opinii