Aleşii locali care "semnează ca primarii" vor răspunde pentru semnătura lor

Aleşii locali care semnează acte "pe barba lor", fără să aibă girul funcţionarilor de specialitate vor răspunde pentru semnătura dată. Totodată, funcţionarii care semnează ceva ilegal, vor răspunde în faţa legii.
Ana Ion
07.09.2016

alte articole

Şedinţa în plen la Camera Deputaţilor (Epoch Times România)
Ana Ion
07.09.2016

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat tacit un proiect legislativ care prevede că aleşii locali - primari, viceprimari, consilieri etc - răspund exclusiv pentru faptele săvârşite în exercitarea atribuţiilor ce le revin, în cazul în care actele pe care le emit nu au avizul de legalitate dat de secretarul instituţiei precum şi semnăturile funcţionarilor publici cu atribuţii în domeniul actului emis, relatează Agerpres.

Proiectul de lege a fost iniţiat de deputatul PNL Grigore Crăciunescu şi a avut termen de adoptare tacită data de 29 iunie.

"Consilierii locali sau judeţeni, după caz, primarii, viceprimarii, primarul general al municipiului Bucureşti, primarii şi viceprimarii subdiviziunilor administrativ-teritoriale, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene răspund exclusiv, după caz, contravenţional, administrativ, civil sau penal pentru faptele săvârşite în exercitarea atribuţiilor ce le revin, în condiţiile legii, dacă actele pe care le emit nu au avizul de legalitate dat de secretarul instituţiei precum şi semnăturile funcţionarilor publici cu atribuţii în domeniului actului emis", se arată în textul proiectului iniţiat de liberalul Crăciunescu.

Actul normativ mai stipulează că secretarii unităţilor administrativ—teritoriale şi personalul din aparatul de specialitate al primarului, respectiv al consiliului judeţean răspund exclusiv, după caz, contravenţional, administrativ, civil sau penal pentru faptele săvârşite în exercitarea atribuţiilor ce le revin, în condiţiile legii.

Referitor la răspunderea în faţa legii a secretarului primăriei sau consiliului judeţean, în actul normativ se prevede că dacă secretarul, respectiv funcţionarul public, care a semnat pentru un document în urma dispoziţiei scrise a primarului sau preşedintelui de CJ după ce şi-a exprimat în scris opinie separată prin care îşi prezintă motivat dezacordul/neavizarea de legalitate este absolvit de responsabilitate.

"Primarul, preşedintele de CJ, prin semnarea actului juridic emis de către primărie sau de către CJ, atestă faptul că a fost respectat circuitul documentelor în UTC pe care o conduc şi că sunt toate semnăturile tuturor celor responsabili în domeniu", se mai arată în expunerea de motive.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor