Alegeri pentru primăria Moscovei: Participarea lui Navalnîi animă campania electorală

(photos.com)

Peste jumătate dintre moscoviţi (54%) ar vota pentru actualul edil-şef al capitalei ruse, Serghei Sobianin, dacă alegerile pentru primăria Moscovei ar avea loc duminica viitoare, în timp ce opozantul Aleksei Navalnîi ar obţine 9% din voturi, potrivit unui sondaj al VŢIOM, informează cotidianul Utro.

Al treilea loc în ceea ce priveşte popularitatea în rândul moscoviţilor este ocupat de vicepreşedintele Partidului Comunist, Ivan Melnikov (4%), fiind urmat de preşedintele partidului de opoziţie 'Iabloko', Serghei Mitrohin (2%) şi de candidatul Partidului Liberal-Democrat, Mihail Degtiarev (1%).

După cum constată sociologii, în ultimele câteva zile notorietatea lui Navalnîi a crescut substanţial: dacă la începutul lunii el era cunoscut de 7% dintre respondenţi, acum cota acestora a ajuns la 80%. Cu toate acestea, moscoviţii sunt tentaţi să-l trateze cu reticenţă pe opozant: cota celor care nu au încredere în Navalnîi a crescut în aceeaşi perioadă de la 33% la 39%.

Participarea opozantului Aleksei Navalnîi în campania electorală a animat scrutinul în mod substanţial, sunt de părere unii experţi. 'Înainte era o campanie electorală tipică anilor 1990. Acum, campania este una vie, energică şi poate fi un exemplu pentru alte regiuni', afirmă politologul Serghei Bunin.

Opozantul politic, condamnat joi la cinci ani de închisoare pentru deturnare de fonduri, îşi retrăsese candidatura la alegerile din septembrie pentru funcţia de primar al Moscovei, dar, după punerea sa în libertate supravegheată până la examinarea în apel a condamnării sale, Navalnîi şi-a anunţat sâmbătă decizia de a-şi menţine candidatura la scrutinul local.

El şi-a făcut publice marţi, la unul dintre posturile ruseşti de televiziune, planurile pentru funcţia de primar al Moscovei. Potrivit opozantului, el va începe prin a-i demite pe actualii şefi din Administraţia municipală.

În cazul în care alegerile vor fi câştigate de opozant, demisia îl paşte chiar şi pe şeful interimar al departamentului de cultură, Serghei Kapkov, simpatizat de mulţi dintre susţinătorii lui Navalnîi pentru aspiraţia de a 'europeniza' spaţiul urban. Potrivit bloggerului rus, în pofida faptului că, în discuţiile private Kapkov este 'un om simpatic, el va fi scos din funcţie din cauza legăturilor sale cu partidul 'Rusia Unită' şi cu actuala verticală a puterii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe