Alegerile iraniene: Succese surprinzătoare ale partenerilor reformatori ai lui Rouhani

Alegerile din Iran sunt considerate de analiştii politici ca având un mare rol pentru remodelarea relaţiilor ţării cu Occidentul. Partenerii reformatori ai preşedintelui Rouhani au obţinut până acum succese surprinzătoare în Parlament.
Iranienii stau la coadă pentru a-şi depune voturile la o secţie de votare din oraşul Qom. (Captură Foto)
Andrei Popescu
29.02.2016

Preşedintele iranian Hassan Rouhani a câştigat un vot de încredere categoric, în timp ce partenerii săi reformatori au obţinut la rândul lor succese surprinzătoare în Parlament potrivit primelor rezultate ale alegerilor care ar putea accelera ieşirea Republicii Islamice din anii de izolare.

În timp ce succesele obţinute vineri de moderaţi şi reformatori au fost mai evidente în capitala Teheran, rezultatele obţinute până acum sugerează o legislatură mai prietenoasă cu pragmaticul Rouhani.

O slăbire a controlului exercitat de politicienii anti-Occident, care în prezent domină Parlamentul cu 290 de locuri, ar putea întări poziţia lui Rouhani de deschidere şi mai mare a Iranului în ceea ce priveşte comerţul şi investiţiile străine după acordul nuclear încheiat anul trecut.

“Oamenii şi-au arătat puterea încă o dată şi au oferit o mai mare credibilitate şi putere guvernului ales”, a precizat Rouhani, adăugând că va lucra cu oricine va câştiga alegerile pentru a construi un viitor pentru ţara industrializată şi exportatoare de petrol.

Alegerile sunt văzute de analişti ca un potenţial punct de cotitură pentru Iran, unde aproximativ 60% a populaţiei de 80 de milioane de locuitori se află sub vârsta de 30 de ani şi este dornică să aibă contact cu lumea din afară după ridicarea majorităţii sancţiunilor internaţionale.

Milioane de alegători s-au îndreptat vineri spre secţiile de votar eca să depună buletinele de vot pentru Parlament şi Adunarea Experţilor, care selectează cea mai înaltă autoritate a ţării – liderul suprem. Ambele organisme au fost timp de ani de zile în mâinile elementelor conservatoare.

Susţinătorii lui Rouhani, care au promovat acordul nuclear, şi-au concentrat forţele împotriva conservatorilor apropiaţi ai liderului suprem Ayatollahul Ali Khamenei, aceştia din urmă fiind îngrijoraţi în privinţa relaxării poziţiei faţă de colaborarea Iranului cu ţările occidentale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor