Alegerile din Rusia păstrează poziţia dominantă a lui Putin, dar adversarii susţin că ar fi fost fraudate
alte articole
Primele rezultate au arătat că partidul Rusia Unită de la guvernare a câştigat duminică alegerile din întreaga ţară, dar adversarii au invocat încălcări generalizate în procesul de votare care vor menţine dominaţia preşedintelui Vladimir Putin, potrivit unui raport Reuters.
Primele alegeri majore, de când Putin a început un nou mandat de şase ani în luna mai, nu vor face suficient pentru a potoli adversarii, care susţin că el a folosit frauda electorală şi suprimarea dizidenţei pentru a-şi menţine puterea.
Rezultatele alegerilor din Marea Baltică până în Kamceatka, în Oceanul Pacific, au indicat că Rusia Unită a câştigat sau se îndrepta spre victorie în toate cursele pentru cele cinci poziţii de guvernator de provincie şi în mai multe voturi pentru legislaturile provinciale şi orăşeneşti.
Prim-ministrul Dmitri Medvedev, căruia Putin i-a predat preşedinţia Rusiei Unite după ce au făcut schimb de poziţii, a declarat că partidul de la guvernare s-a descurcat mai bine decât în alegerile parlamentare din decembrie, în care a pierdut zeci de scaune.
Acuzaţiilor de fraudă în acele alegeri au făcut zeci de mii de oameni să iasă în stradă în Moscova, în cele mai mari proteste ale opoziţiei din timpul regimului de 12 ani al lui Putin, dar el a câştigat în martie preşedinţia în ciuda demonstraţiilor.
"Voi spune cu sinceritate: Rusia Unită a câştigat o reprezentare puternică, mai puternică decât în alegerile Dumei din decembrie", a spus Medvedev la sediul Rusiei Unite din Moscova, pe baza rezultatelor din regiunile estice, au raportat agenţiile ruse de ştiri.
PRETINSELE ÎNCĂLCĂRI
Printre alte alegeri urmărite îndeaproape, acestea au fost singurele disputate de proeminenţi lideri de opoziţie care au participat la protestele anti-Putin: activista şi militanta pentru mediu Yevgeniya Chirikova şi politicianul liberal Vladimir Rîjkov.
Chirikova a strigat fraudă în suburbia Khimki a Moscovei, spunând că sute de noi rezidenţi au fost înregistraţi într-un singur bloc de locuinţe cu puţin timp înainte de alegeri şi a acuzat oficialii de la unele secţii de votare că au ascuns listele electorale de unii observatori.
Protestele care au început în decembrie au expus dezbinare în rândul multora din Moscova şi din alte oraşe, în legătură cu planul lui Putin de a reveni la preşedinţie după patru ani ca prim-ministru, dar mişcarea de protest a făcut puţine valuri în interiorul provinciilor.
Ca răspuns la proteste, Kremlinul a redus obstacolele pentru înregistrarea partidelor politice, ceea ce înseamnă că mai multe partide au candidat duminică. Dar grupurile de opoziţie susţin că mulţi candidaţi nu au fost incluşi pe buletinele de vot din cauza unor aspecte procedurale minore.