Alegeri în SUA. Principalele concluzii din interviul de trei ore al lui JD Vance la un podcast cu Joe Rogan
Podcasterul Joe Rogan a publicat joi un interviu de aproximativ trei ore şi jumătate cu senatorul JD Vance (R-Ohio), partenerul de candidatură al lui Donald Trump la prezidenţialele din noiembrie.
În timpul interviului, Rogan şi Vance au abordat o varietate de subiecte legate atât de politică, cât şi de viaţa personală a lui Vance. Iată cele mai importante informaţii din podcast.
Cum l-a ales Trump
La începutul interviului, Vance a discutat despre modul în care a fost selectat pentru a fi partenerul de candidatură al lui Trump - şi cum acest lucru a schimbat viaţa sa şi a familiei sale.
Vance a declarat că nu a aflat că Trump l-a ales până la 15 iulie, prima zi a Convenţiei Naţionale Republicane. În acea zi, el a spus că a ratat primul apel telefonic de la Trump pentru că se juca împreună cu copiii săi.
Câteva minute mai târziu, şi-a dat seama că a pierdut apelul şi l-a sunat din nou pe Trump.
„Hei, domnule, ce se întâmplă?”, îşi aminteşte Vance că a spus.
„JD, tocmai ai pierdut un apel telefonic foarte important. Va trebui să aleg pe altcineva”, ar fi răspuns Trump, potrivit spuselor lui Vance.
Vance a menţionat că a început să intre în panică, însă Trump a spus: „Nu, doar glumesc. Evident, vreau ca tu să fii vicepreşedintele meu”.
Vance a declarat că apelul nu a fost o surpriză totală; până în acel moment, el credea că are aproximativ 60 la sută şanse să fie ales pentru locul nr. 2.
Deşi Vance a fost senator al SUA din 2023, el a spus că a reuşit să rămână oarecum anonim în cea mai mare parte a timpului - oamenii de multe ori habar nu aveau cine era.
„Este cu siguranţă ciudat să nu mai fiu deloc anonim”, a menţionat Vance.
El a remarcat numeroasele schimbări care au avut loc pentru familia sa de când a devenit candidat: colegii de şcoală ai copilului său au început un joc numit „boss man” în care se prefac că sunt agenţi Secret Service; Vance nu îşi mai poate conduce familia cu maşina; şi primeşte atât laude, cât şi critici din partea oamenilor în public.
„Există o mulţime de beneficii. Există şi o mulţime de dezavantaje. Este ceea ce am cerut. Nu trebuie să mă gândesc prea mult la asta sau să mă plâng prea mult. Încerc doar să accept”, a declarat Vance.
Vance este sceptic în privinţa banilor în politică
Vance a descris modul în care Partidul Republican se schimbă sub Trump - în special în ceea ce priveşte atitudinea sa faţă de corporaţii şi banii din politică.
Vance şi Rogan au discutat o serie de probleme sociale controversate - transsexualitate, ecologism, Big Tech şi industria farmaceutică - despre care Vance a spus că sunt toate influenţate de bani.
Vance a adoptat adesea o poziţie unică cu privire la problemele economice, care se aliniază mai mult cu populismul decât cu poziţiile republicane din secolul al XX-lea. În principiu, şi-a exprimat sprijinul pentru sindicate; a criticat adesea instituţiile corporatiste şi de elită; a militat pentru politici de stat care să stimuleze întemeierea de familii.
Odată, a spus Vance, republicanii erau în mod deschis partidul corporaţiilor. Cu toate acestea, de la intrarea lui Trump în partid în 2016, Vance a spus că republicanii sunt acum mai dispuşi să întrebe: „Interesul acestei corporaţii este în interesul poporului american?”
Atunci când evaluează alte mişcări sociale, Vance a spus că oamenii trebuie să aplice mai multă atenţie potenţialelor lor motive ascunse.
De exemplu, el a remarcat faptul că medicamentele şi intervenţiile pentru transsexuali sunt profitabile pentru industria farmaceutică, la fel ca şi vaccinurile anti COVID-19 - în special deoarece companiile farmaceutice beneficiază de o largă imunitate în faţa răspunderii pentru reacţiile adverse.
„Ar trebui să ne întrebăm: 'Cine se îmbogăţeşte din chestiile astea?'. Poate că ar trebui să fim sceptici cu privire la oamenii care se îmbogăţesc din aceste lucruri. „Întregul circuit al banilor în politică este fundamental defect; trebuie să remediem asta”, a specificat Vance.
Vance confirmă atacul cibernetic chinez asupra telefoanelor mobile
Rapoarte care citează surse anonime au sugerat săptămâna trecută că hackeri legaţi de Partidul Comunist Chinez i-ar fi vizat pe Trump şi pe Vance, deşi FBI şi Agenţia pentru Securitate Cibernetică şi Securitate a Infrastructurii (CISA) au putut confirma doar originea hackerilor, nu şi victimele.
Senatorul a confirmat joi că telefoanele sale mobile şi ale lui Trump au fost probabil compromise.
Schimbul de replici a urmat unei întrebări din partea lui Rogan cu privire la vulnerabilitatea Statelor Unite la atacurile cibernetice.
„Avem o problemă reală [...] telefonul meu ar fi fost piratat de hackeri chinezi”, a spus Vance.
Rogan l-a întrebat pe senator dacă atacul a expus ceva critic de pe telefonul său, dar Vance a spus că va trebui să aştepte pentru a afla. Totuşi, el foloseşte criptarea mesajelor, ceea ce i-a împiedicat pe hackeri să-i vadă mesajele private.
Vance a declarat că a aflat că telefoanele sale şi ale lui Trump au fost piratate datorită infrastructurii de telecomunicaţii care a fost implementată în urma Patriot Act.
„Ceea ce mi s-a spus este că acea infrastructură a fost folosită de această organizaţie chineză de hackeri numită Salt Typhoon, şi că aşa au intrat în reţeaua Verizon şi în reţeaua AT&T”, a declarat Vance.
Afirmaţiile lui Vance nu au putut fi verificate independent de The Epoch Times.
CISA a refuzat să comenteze pe această temă.
The Epoch Times a solicitat, de asemenea, comentarii de la FBI şi Departamentul de Justiţie şi nu a primit niciun răspuns până la ora publicării.
Avortul
Cei doi au discutat şi despre avort. Vance a declarat că el şi Trump doresc să facă din aceasta o problemă de stat - astfel încât California să poată adopta propriile legi, iar Alabama să poată face acelaşi lucru.
Trump a declarat recent că ar folosi dreptul de veto împotriva unei interdicţii naţionale privind avortul, dacă o astfel de lege i-ar fi trimisă de Congres. Vicepreşedinta Kamala Harris l-a acuzat pe Trump de minciună şi a folosit decizia Dobbs din 2022 a Curţii Supreme pentru a mobiliza electoratul feminin.
Rogan a declarat că este îngrijorat de faptul că unele state cu interdicţii stricte ar putea pune femeile în „poziţii foarte vulnerabile” dacă acestea caută îngrijire peste graniţele statului şi se confruntă cu potenţiale consecinţe juridice atunci când se întorc acasă.
Gazda a mai spus că poziţia conform căreia „viaţa începe la concepţie” îşi are rădăcinile în religie şi este îngrijorat de ideea că acest lucru ar putea dicta „dacă o persoană poate călători legal într-un alt stat sau nu.”
Vance a declarat că nu are cunoştinţă de legi care ar putea face acest lucru, dar cu toate acestea nu este de acord cu arestarea femeilor care doresc să avorteze.
„Cred că încerc să fiu corect faţă de ambele părţi [şi] să echilibrez interesul pentru viaţă cu interesul pentru autonomie”, a menţionat Vance, adăugând că persoanele «pro-viaţă» trebuie să fie «pro-familie», dincolo de a fi doar «pro-naştere».
În timpul unui miting din Pennsylvania din 30 octombrie, Vance a declarat că a stat de vorbă cu Rogan patru ore mai devreme în aceeaşi zi. El a profitat de ocazie pentru a o critica pe vicepreşedinta Kamala Harris pentru că nu a luat parte la mai multe interviuri.
Harris a comunicat, de asemenea, cu Rogan pentru a se alătura emisiunii sale, deşi campania sa a făcut cereri pe care Rogan nu este dispus să le îndeplinească în prezent. Rogan a lăsat uşa deschisă pentru un interviu ulterior.