Alegeri europarlamentare: Victor Ponta îi pune lui Crin Antonescu eticheta de „adevărat social-democrat”

Victor Ponta
Victor Ponta (Epoch Times România)

În prag de alegeri europarlamentare, premierul Victor Ponta demonetizează valenţele de liberal ale lui Crin Antonescu. Reînscrierea lui Călin Popescu Tăriceanu în partidul liberal i-a oferit premierului prilejul să "explice" că Tăriceanu, care a avut o firmă şi a plătit salarii este adevăratul liberal, în timp ce Crin Antonescu ar fi un foarte bun PSD-ist, unul pe care chiar şi Ion Iliescu îl plăcea.

"Dacă mă întrebaţi: cine e un adevărat liberal, evident că mă gândesc la domnul Tăriceanu. Domnul Crin Antonescu e un adevărat social-democrat, dânsul a lucrat totdeauna la stat. Şi la şcoală, şi la Parlament. Ar putea fi preşedintele PSD-ului domnul Antonescu, având în vedere background-ul (istoricul n.r.) domniei sale. Dacă vorbim de un liberal, cel care a făcut afaceri, a plătit oameni, a plătit salarii, a făcut investiţii, sigur că domnul Tăriceanu e modelul de liberal', a declarat Ponta, la Arad, preluat de Agerpres.

De asemenea, premierul a menţionat că are o relaţie foarte bună cu Călin Popescu Tăriceanu de mai mulţi ani şi a caracterizat prietenia dintre el şi Tăriceanu drept firească, autocaracterizându-se drept "un social-democrat care înţelege că nu poate să facă statul locuri de muncă, că nu poate să rezolve statul tot. Statul poate să încurajeze privatul să creeze dezvoltarea economică. Iar după aceea, statul trebuie să încerce să sprijine acele domenii: sănătate, educaţie, unde este mai greu cu zona privată', a spus Victor Ponta.

Revenind la subiectul Crin Antonescu, care încearcă să cucerească inimile şi voturile electoratului în calitate de lider al partidului Naţional Liberal, Ponta l-a încadrat "definitiv" pe acesta la categoria social-democraţi, punându-l în antinomie cu Tăriceanu (considerat calul troian al PSD menit să dezbine partidul liberal), un "adevărat liberal".

"Îmi face plăcere să vorbesc despre domnul Tăriceanu, că e un model de liberal. Şi dacă domnul Antonescu ar veni la PSD, în mod sigur s-ar încadra foarte bine, ştiţi că şi domnul Iliescu îl plăcea pe domnul Antonescu. Crin e un om de stânga, de fapt. Eu sunt un pic mai la dreapta ca el, pentru că am mai avut o profesie liberală, am fost avocat câţiva ani şi ştiu ce înseamnă să tai facturi, să plăteşti angajaţi, să plăteşti taxe la administraţia financiară. Eu ştiu. Crin nu ştie', a mai adăugat Ponta.

Reamintim că explicaţiile lui Ponta au fost ocazionate de reînscrierea lui Călin Popescu Tăriceanu în Partidul Naţional Liberal, partid pe care l-a părăsit imediat după ce Crin Antonescu a luat decizia de a ieşi de la guvernare şi din USL. "Liberalul" Tăriceanu a primit de la premierul Victor Ponta postul de preşedinte al Senatului rămas vacant după demisia lui Crin Antonescu şi a continuat să militeze pentru refacerea USL. Joi, Tăriceanu, cel care a încercat să dezbine PNL-ul, încercând să-l aservească intereselor PSD a anunţat că se reînscrie în PNL.

Mişcarea a fost privită drept debutul unei tentative de puci în PNL, o nouă încercare a PSD-ului de a îl înlătura, cu "mâna" lui Tăriceanu, pe Crin Antonescu de la conducerea partidului, dacă PNL-ul obţine un scor slab la europarlamentare.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a denunţat joi intenţia fostului său coleg Călin Popescu Tăriceanu de a se reînscrie în PNL, catalogându-l pe acesta drept „unealta unor diversiuni mărginaşe ale PSD”, lucru pe care îl consideră „nedemn” pentru fostul premier.

Antonescu a lăsat să se înţeleagă că nu agreează intenţia lui Călin Popescu Tăriceanu de a reveni în PNL, criticând, totodată, demersul liberalilor de la Satu Mare care au lansat invitaţia către fostul premier de a se înscrie în formaţiunea din care a dezertat în urmă cu aproape trei luni.

"Pare instabil din punct de vedere moral şi politic, e un fapt marginal, ne interesează bătălia de peste trei zile. A ajuns să fie unealta unor diversiuni mărginaşe ale PSD, e nedemn pentru el, pentru PSD şi pentru unii colegi de la Satu Mare (filiala unde Tăriceanu a depus cererea de reînscriere în partid n.r.)", a declarat Crin Antonescu