Albanezii protestează împotriva înlăturării unui monument de către Serbia

Epoch Times România
22.01.2013

Mii de etnici albanezi au protestat luni în Serbia împotriva înlăturării unui monument comemorativ al luptătorilor de gherilă căzuţi la datorie, iar zeci de morminte sârbe din Kosovo au fost distruse în aparente represalii, potrivit unui raport Reuters.

Monumentul din oraşul Presevo a fost înlăturat duminică de 200 de ofiţeri de poliţie sârbi mascaţi, aceştia fiind sprijiniţi de transportoare blindate de trupe. Acesta purta numele a 27 de luptători de gherilă albanezi ucişi în timpul unei insurgenţe din Valea Presevo în anul 2000, aceasta reprezentând o continuare a războiului din 1999 din Kosovo, fosta provincie a Serbiei.

Albania şi Kosovo, care au o majoritate de etnie albaneză, au condamnat decizia de a înlătura monumentul comemorativ, ridicat de consiliul local dominat de etnici albanezi. Serbia, un candidat la Uniunea Europeană, a declarat că nu va fi "umilită".

Albanezii din Valea Presevo au luptat să se unească cu Kosovo, dar au depus armele în urmare a unui acord de pace intermediat de NATO. Serbia a promis mai multe drepturi şi oportunităţi economice pentru sudul sărăcit, dar progresul a fost inconstant.

Kosovo şi-a declarat independenţa în 2008, dar aceasta nu este recunoscută de Serbia.

Kosovo a avertizat că îndepărtarea monumentului ar putea submina discuţiile mediate de UE dintre ţară şi Serbia, aceste discuţii vizând normalizarea relaţiilor. Discuţiile sunt foarte importante pentru aderarea Serbiei la UE.

Luni, autorităţile din Kosovo au declarat că aproximativ 60 de pietre funerare au fost demolate în cimitirele sârbe din oraşul vestic Prizren şi satul estic Klokot.

Poliţia a relatat că au fost trase mai multe focuri de armă într-un monument ce comemora sârbii ucişi în timpul războiului din 1998-1999 în enclava vestică Gorazdevac şi ca un monument al luptătorilor comunişti din al Doilea Război Mondial a fost distrus în oraşul estic Vitina.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor