Al-Qaeda, în spatele masacrelor din Nigeria
Gruparea islamistă Boko Haram a apărut în Nigeria în 2003, şi-a început activitatea teroristă în 2009 şi a comis cel mai mare atentat săptămâna trecută, când a ucis 185 de persoane. Miliţia islamistă care operează în nordul nigerian are drept ţintă bisericile creştine, comisariatele, posturile militare, băncile, pub-urile şi chiar sediul ONU din Abuja, notează vineri ziarul La Razon.
Cum însuşi numele său arată: 'Educaţia occidentală este un păcat'. Ies însă în evidenţă metodele sofisticate folosite în atentatele din ultimele luni şi declaraţia de 'război' împotriva creştinilor din cea mai populată ţară africană, care s-au văzut obligaţi să fugă în statele de nord, cu majoritate musulmană. Analiştii atribuie această schimbare de metode şi de creştere a letalităţii unei colaborări mai strânse cu reţeaua teroristă Al-Qaeda.
Este ceea ce a avertizat ministrul de externe al ţării vecine, Niger, Mohamed Bazum, care a constatat legăturile dintre Al-Qaeda cu Boko Haram ca membru în miliţia nigeriană. 'Nu există îndoială că Boko Haram şi Al-Qaeda din Maghrebul Islamic (AQMI) sunt în legătură. Un component al lui Boko Haram a fost antrenat recent în taberele AQMI din Sahel, unde a învăţat să mânuiască explozibili, iar altul în Somalia cu miliţiile Al Shabaab', a spus Bazum la o reuniune la care au participat Mauritania, Mali, Algeria şi Niger despre această grupare teroristă.
Ultimele săptămâni din 2011 şi primele din 2012 au fost martore ale activităţii sale intense. Într-o lună, radicalii islamici au asasinat 260 de persoane. Preşedintele Nigeriei, creştinul Goodluck Jonathan, începe să ia în serios marea ameninţare din interiorul frontierelor ţării sale. Directorul ONG Puertas Abiertas, Ted Blake, care lucrează în Nigeria asigură că 'se încearcă deja desfăşurarea de negocieri între creştini şi musulman', în timp ce au fost luate măsuri împotriva unor presupuşi agenţi infiltraţi. Miercuri a fost demis şeful poliţiei şi alţi importanţi oficiali pentru 'a face poliţia mai eficientă şi mai capabilă împotriva emergentelor provocări la adresa securităţii interne'.
Joi, preşedintele nigerian a lansat un apel organizaţiei teroriste să depună armele şi să-şi exprime revendicările pe calea negocierilor. Potrivit expertului Jonathan Racho, nu există îndoieli faţă de o colaborare între Boko Haram şi Al-Qaeda. 'S-au antrenat în alte ţări, precum Somalia şi Sudan. Atacurile lor sunt tot mai sofisticate şi folosesc arme în valoare de 2.000 de dolari'. El susţine că informaţia a fost dată de episcopul Ben Kwashi, potrivit căruia 'liderii au primit educaţie occidentală şi au trăit în Marea Britanie, Europa sau SUA. În statele din nord părinţii sunt ameninţaţi să-şi trimită copiii la şcolile coranice madras. Apoi nu nu găsesc un loc de muncă şi sunt mai uşor dce recrutat'.
A fost dată alarma şi faţă de o mai mare mobilitate a islamiştilor din Boko Haram în exterior. Racho a reamintit că Kabiru Sokoto, unul din autorii atentatului de Crăciun, în care au murit 40 de persoane, se pregătea să ia avionul spre Londra când a fost arestat. Poliţia l-a însoţit acasă pentru a face o percheziţie, dar pe drum Sokoto a reuşit să fugă. Fapt ce a trezit suspiciunea că membri ai Boko Haram au reuşit să se infiltrat în multe organisme oficiale.
Escaladarea violenţei a provocat un exod al creştinilor în nordul Nigeriei, ceea ce presupune o victorie parţială pentru islamişti. 'Unii nigerieni s-au dus spre sud, unde există libertate deplină pentru creştini, alţii au fugit în ţara vecină, Níger', a explicat directorul ONG Puertas Abiertas. În ce-i priveşte pe liderii creştini din ţară, Blake asigură că 'pledează pentru menţinerea păcii, dar au ajuns în punctul în care se gândesc serios să se apere. În timp ce musulmanii, care nu susţin acţiunile lui Boko Haram, au cerut ca violenţele să înceteze'.