Al Jazeera America, o alternativă riguroasă la posturile naţionale de ştiri

Al Jazeera, postul de televiziune finanţat parţial de emiratul Qatarului, a fost lansat în SUA, cu ambiţia de a depăşi prejudiciile cu care se confruntă într-o ţară în care fostul ministrul al apărării Donald Rumsfeld a ajuns să-l asocieze cu terorismul.
Imagini dintr-un studio al postului de televiziune din Qatar, Al Jazeera (ABDELHAK SENNA / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
20.08.2013

Al Jazeera, postul de televiziune finanţat parţial de emiratul Qatarului, a fost lansat în SUA, cu ambiţia de a depăşi prejudiciile cu care se confruntă într-o ţară în care fostul ministrul al apărării Donald Rumsfeld a ajuns să-l asocieze cu terorismul. Al Jazeera America este o televiziune destinată publicului american şi se doreşte o alternativă la cele trei posturi de ştiri de referinţă: CNN, Fox News (conservatoare) şi MSNBC (progresist), notează marţi ziarul La Vanguardia.

Ziarul The New York Times a descris lansarea Al Jazeera America drept cel mai ambiţios proiect al unei televiziuni de ştiri din 1996 încoace, când magnatul australian Rupert Murdoch a lansat Fox News.

Fox News, cu retorica sa de dreapta şi cu 24 de ore din 24 de demagogie şi crispare, a revoluţionat televiziunea prin cablu. Câţiva ani mai târziu, MSNBC devenea replica sa pentru tabăra de stânga.

Modelul CNN, cel al vechii tradiţii a jurnalismului de televiziune care s-a născut la jumătatea secolului la CBS, nu mai era la fel de atractiv pentru un public care îşi căuta afinităţile.

Conducerea Al Jazeera America crede că deriva televiziunii prin cablu a lăsat spaţiu pentru o informaţie riguroasă, 'profundă şi bazată pe fapte', cum se arată în comunicatul său.

Înfiinţată în 1996, Al Jazeera dorea să ofere o viziune diferită de cea a ştirilor internaţionale prezentate de CNN şi de britanica BBC. Se dorea totodată o provocare la adresa televiziunilor publice ale autocraţiilor arabe. După atentatele din 11-S a ajuns să aibă faimă mondială şi să-şi atragă antipatia lui Bush.

Următorul său moment de glorie au fost revoltele arabe din 2011. În acele zile, în timp ce Barack Obama şi consilierii lui puneau la cale o strategie în faţa protestelor care aveau să ducă la prăbuşirea lui Hosni Mubarak în Egipt, televizoarele Aripii de Vest erau îndreptate spre Al Jazeera. Era cea mai bună sursă de informare pentru establishmentul Casei Albe.

Dezinteresul televiziunilor de ştiri prin cablu din SUA pentru informaţiile externe şi tendinţa lor permanentă spre bătălia ideologică au ajuns să facă din postul din Qatar un punct de referinţă.

'Poate că nu suntem de acord cu ceea ce spun', a explicat atunci secretarul de stat al SUA, Hillary Clinton. 'Dar poţi vedea ştiri bazate pe realitate, 24 de ore din 24, în loc să asişti la nesfârşite dezbateri pe teme de politică naţională, pentru că ştiri înseamnă şi ceea ce se întâmplă în lume, nu doar la noi', a subliniat ea.

Al Jazeera încearcă de ani buni să pătrundă pe piaţa americană. Unii furnizori de cablu ofereau deja varianta în limba engleză, dar audienţa potenţială era limitată. În ianuarie, postul a cumpărat de la fostul vicepreşedinte Al Gore postul său Current TV, pentru suma de 500 de milioane de dolari. Aproximativ 50 de milioane de clienţi prin cablu vor avea acces la Al Jazeera America.

Postului din Qatar nu-i va fi însă uşor într-o ţară care o corelează cu terorismul Al-Qaeda. Mulţi o asociază imaginilor video cu Osama Bin Laden, difuzate după atentatele din 11 septembrie. Nu este însă prima experienţă de acest gen: CCTV, televiziunea naţională chineză, emite în SUA din 2012. Însă audienţa şi influenţa ei sunt foarte reduse.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor