Al doilea vitel al unei vaci clonate intra ilegal in circuitul alimentar din UK

Prima vacuta clonata din Africa in Johannesburg. Organizatia americana FDA a aprobat vinzarea de carne si lapte provenite de la vaci clonate pe 15 ianuarie 2008, declarand ca produsele clonarii, extrem de controversate de oamenii de stiinta pentru efectele neprevazute pe care le pot avea, sunt comestibile.
Prima vacuta clonata din Africa in Johannesburg. Organizatia americana FDA a aprobat vinzarea de carne si lapte provenite de la vaci clonate pe 15 ianuarie 2008, declarand ca produsele clonarii, extrem de controversate de oamenii de stiinta pentru efectele neprevazute pe care le pot avea, sunt comestibile. (Alexander Joe / Getty Images)

Dupa ce carnea primului pui al unei vaci clonate a intrat in circuitul alimentar al Marii Britanii anul trecut, Food Standards Agency (FSA) a declarat miercuri intrarea ilegala pe piata de consum al celui de-al doilea vitel.

Vitelul Parable, nascut in mai 2007 si taiat in mai 2010, a intrat in circuitul alimentar fara sa treaca testele de rigoare. Toata carnea, laptele si ouale care provin de la animale clonate si de la puii acestora trebuie sa treaca printr-o evaluare si sa fie aprobate de statele membre ale Uniunii Europene inainte sa acestea sa fie comercializate in mod legal.

Acest prim vitel, Dundee Paratrooper, a intrat pe piata in 2009.

“Carnea ambilor vitei a fost deja mancata,” declara FSA.

Un al treilea vitel, Dundee Perfect, a fost taiat in iulie, dar carnea lui nu a intrat in circuitul alimentar.

Acesti trei vitei provin dintr-o serie de vaci din Regatul Unit, fiind de fapt embrioni colectati de la o vaca clonata in Statele Unite.

FSA a gasit urmele tuturor celor opt vitei nascuti in Regatul Unit. Patru masculi si patru femele; dintre care un mascul si o femela au murit la o luna dupa venirea pe lume. Alti trei au fost taiati, iar carnea a doi dintre ei a intrat in circuit.

Una din vacile ramase, Dundee Paradise, este inca vie intr-o ferma din regatul Unit. Autoritatile locale au informat FSA ca nu exista nici o dovada ca laptele acestei vaci a intrat in circuitul alimentar.

FSA crede ca celelalte doua vaci sunt tinute impreuna cu celelalte vaci normale pentru muls.

“La momentul actual, nu putem spune clar daca laptele acestor doua vaci a intrat sau nu in circuitul alimentar. Autoritatile oficiale locale viziteaza fermele unde sunt tinute aceste vaci”, afirma agentia.

Cu toate ca agentia spune ca nu exista dovezi care sa ateste ca orice consum al produselor provenite din clone sanatoase sau puii lor prezinta un risc pentru sanatate, grupuri sociale din toata lumea sunt ingrijorati asupra sanatatii si problemelor etice.

“RSPCA (Societatea Regala pentru Prevenirea Cruzimii asupra Animalelor) s-a opus total clonarii animalelor cu scopul producerii de alimente, aparand bunastarea animalelor si problema eticii. Clonarea are un potential ridicat de a cauza durere inutila, suferinta si alte probleme care nu pot fi justificate doar prin beneficiile comerciale”, spun cei de la RSPCA pe website-ul lor.

In plus organismele clonate sufera deseori de boli grave care le afecteaza intregul sistem.

“Alimentele provenite din animale clonate poate parea o optiune gustoasa pentru unii, dar lasa un gust foarte amar atunci cand privim din perspectiva bunastarii animalelor”, declara organizatia prntru bunastarea animalelor.

RSPCA afirma ca pe langa probleme etice incalcate, aceste animale au adesea probleme respiratorii grave, probleme la ficat si alte anomalii.

De cand a fost clonata pentru prima oara oaia Dolly in 1996, au mai fost clonate multe alte specii, incluzand soareci, vaci, porci, capre, caini, pisici, cai si magari.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură