Agricultorii chinezi luptă împotriva deposedărilor de teren din două provincii
alte articole
Sătenii din provinciile Hubei şi Yunnan s-au opus deposedărilor de teren iniţiate de autorităţile locale în ultimele zile.
Pe 18 martie, sătenii de la ferma Jingtoushan din judeţul Yangxin din Hubei au demonstrat împotriva oficialităţilor locale pentru că au subînchiriat fără consimţământul lor peste 1.000 de acri de teren agricol unei companii din provincia Fujian.
Numeroşi ofiţeri de poliţie şi persoane neidentificate au venit în sat, au bătut protestatarii şi ai lansat gaze lacrimogene. Ei au forţat sătenii să semneze un acord de renunţare la pământ şi au arestat peste 25 de oameni. Sătenii s-au postat atunci în faţa maşinilor de poliţie pentru a le împiedica să plece.
O internaută care a spus că este o săteancă gravidă, a postat un mesaj pe Weibo: "Va rugăm să ne salvaţi. Guvernul a folosit ameninţări şi înşelăciune pentru a forţa fiecare familie să semneze, iar după-amiază au folosit chiar şi gaze lacrimogene şi au angajat asasini să ne atace. Ei au arestat peste o duzină de oameni, inclusiv femei."
În ziua următoare, sătenii au ales un reprezentant din fiecare gospodărie pentru a petiţiona în Huangshi City, unde aproape 100 de oameni au îngenuncheat în faţa primăriei în ploaie, până când autorităţile au promis să investigheze problema.
O situaţie similară a avut loc în prefectura Dali, provincia Yunnan pe 20 martie, unde guvernul oraşului Yunlong a expropriat cu forţa terenurile agricole din satul Shijin, comuna Jianao.
Magistratul adjunct din Yunlong a venit cu aproape 20 de autovehicule în sat, iar coastele unui sătean au fost rupte în timpul violenţelor ce au urmat, înfuriind localnici care au strigat "Îngropaţi magistratul de viu." Sătenii au reuşit să intercepteze 11 vehicule, inclusiv maşini de poliţie, înainte ca magistratul să fugă.
Autorităţile au declarat pentru presă după aceea că vehiculele lor au rămas la locul faptei, dar au negat că sătenii au fost răniţi.
Un rezident a declarat pentru ziarul The Epoch Times că administraţia locală a expropriat pământul sătenilor din Shijin pentru a exploata argint şi cupru. Sătenii s-au opus pentru că au crezut că mediul va fi foarte poluat, dar guvernul a luat terenul lor oricum neţinând seama de părerea sătenilor.
Wu Jinglian, un economist din cadrul Centrului de Cercetare pentru Dezvoltare, o agenţie gevernamentala chineză, a declarat saptămâna trecută, la un forum economic, că autorităţile din China au caştigat circa 4.800 de miliarde de dolari din vănzarea terenurilor preluate de la tărani către dezvoltatorii imobiliari. În multe cazuri aceste terenuri sunt obţinute prin confiscare, dovadă şi numărul mare de proteste din toată ţara. Profiturile realizate din astfel de terenuri sunt mai mari decât rezerva valutară a Chinei, care este aproximativ 3.300 de miliarde de dolari, una dintre cele mai mari din lume.