Agenţia Internaţională pentru Energie prevede un "excedent considerabil" pe piaţa petrolului

(Getty Images)
Redacţia
16.10.2024

Piaţa petrolului se va confrunta cu un excedent considerabil anul viitor, pe fondul unei oferte ample şi a creşterii mai slabe a cererii, a declarat marţi Agenţia Internaţională pentru Energie (AIE), care şi-a redus şi mai mult estimarea privind creşterea cererii pentru 2024, informează OIL PRICE.

Potrivit publicaţiei oline citate, cererea globală de petrol va creşte cu doar 862.000 de barili pe zi (bpd) în acest an, pe fondul încetinirii creşterii consumului în China, a declarat agenţia în raportul său de marţi privind piaţa petrolului. Cea mai recentă estimare reprezintă o retrogradare faţă de creşterea de 903.000 de barili pe zi a cererii mondiale de petrol preconizată în raportul de luna trecută.

Cererea va creşte cu mai puţin de 1 milion de bpd în 2025, a declarat AIE, majorându-şi uşor estimarea la 998.000 bpd de la 954.000 bpd.

„Cererea chineză de petrol este deosebit de slabă, consumul scăzând cu 500 kb/d în ritm anual în august - a patra lună consecutivă de scăderi”, a precizat agenţia.

Între timp, oferta de petrol din partea producătorilor din afara acordului OPEC este în creştere şi urmează să înregistreze creşteri robuste de aproximativ 1,5 milioane de barili pe zi în acest an şi anul viitor. Statele Unite, Brazilia, Guyana şi Canada vor fi responsabile de cea mai mare parte a acestei creşteri, sporindu-şi producţia combinată cu peste 1 milion bpd în ambii ani, potrivit AIE.

Potrivit agenţiei, acest lucru va acoperi mai mult decât creşterea preconizată a cererii.

În ultimele săptămâni, preocupările sporite cu privire la securitatea aprovizionării cu petrol se lovesc de o piaţă bine aprovizionată, a declarat AIE.

„Preocupările sporite privind securitatea aprovizionării cu petrol se înscriu pe fundalul unei pieţe globale care - aşa cum am subliniat de ceva timp - pare aprovizionată în mod adecvat”, a adăugat agenţia în raportul său lunar.

În plus, capacitatea de producţie neutilizată în cadrul OPEC se află la un nivel istoric ridicat, deoarece capacitatea neutilizată efectivă - excluzând Libia, Iranul şi Rusia - a depăşit cu uşurinţă 5 milioane de bpd în septembrie, a precizat agenţia.

AIE a afirmat că este pregătită să acţioneze în cazul unor şocuri de aprovizionare, dar a menţionat că „pentru moment, aprovizionarea continuă să curgă şi, în absenţa unei perturbări majore, piaţa se confruntă cu un surplus considerabil în noul an”.

Ieri, OPEC şi-a redus, de asemenea, perspectivele de creştere a cererii de petrol, pentru a treia lună consecutiv, din cauza datelor reale privind consumul de până acum din acest an şi a aşteptărilor privind o cerere uşor mai scăzută în unele regiuni, inclusiv China.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor