Agenţia Europeană a Medicamentului a negat că a stabilit o legătură între administrarea vaccinului AstraZeneca şi formarea de cheaguri de sânge

Vaccinul împotriva COVID-19 produs de compania AstraZeneca, 24 martie 2021
Vaccinul împotriva COVID-19 produs de compania AstraZeneca, 24 martie 2021 (Andreas Solaro/AFP via Getty Images)

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a negat că ar fi găsit o legătură între administrarea vaccinului anti-Covid dezvoltat de AstraZeneca şi formarea de cheaguri de sânge, potrivit Le Monde.

Într-un comunicat emis marţi, după ce un reprezentant al agenţiei a declarat că există o legătură „clară” între administrarea serului şi tromboze cerebrale, EMA a revenit precizând că încă evaluează dacă vaccinul este legat de formarea de rare cheaguri de sânge, care au fost semnalate în câteva ţări.

Marco Cavaleri, şeful echipei de evaluare a vaccinurilor în cadrul EMA, a declarat pentru publicaţia italiană Il Messaggero că există o legătură „clară” între serul AstraZeneca şi extrem de rarele cazuri de coagulare a sângelui apărute la nivel cerebral. El nu a oferit dovezi în sprijinul celor afirmate.

EMA a anunţat, marţi, că „nu a ajuns la o concluzie şi analiza este în prezent în desfăşurare”, adăugând că urmează să se pronunţe pe 7 sau 8 aprilie.

Comitetul său privind siguranţa investighează 44 de cazuri de tromboză la nivelul sinusurilor cerebrale, afecţiune extrem de rară, care au apărut după ce 9,2 milioane de oameni din spaţiul economic european au primit vaccinul.

Agenţia Europeană a Medicamentului şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii au subliniat în mod constant că beneficiile acestui vaccin depăşesc riscurile pe care le poate prezenta.