Africa de Sud ar vrea să nu mai fie membră a Tribunalului Penal Internaţional

Criticată pentru susţinerea dictatorului sudanez Omar Bashir, Africa de Sud a anunţat că doreşte să renunţe la calitatea de membră a Tribunalului Penal Internaţional.
Obed Bapela. (Captură Foto)
Andrei Popescu
12.10.2015

Partidul de guvernământ din Africa de Sud nu mai doreşte să facă parte din Tribunalul Penal Internaţional (TPI), susţinând că acesta şi-a pierdut direcţia”.

Acest anunţ a fost făcut, duminică, de Obed Bapela, un membru al Congresul Naţional African (ANC).

“TPI şi-a pierdut direcţia din păcate şi nu mai urmăreşte să fie un instrument just pentru toţi”, a declarat el, adăugând că Parlamentul ţării a fost însărcinat cu dezbaterea acestei posibile manevre.

Tribunalul din Haga a cerut recent Africii de Sud să explice de ce nu l-a arestat pe preşedintele sudanez Omar al-Bashir în timpul vizitei sale oficiale în această ţară.

În luna iunie, guvernul sud-african a sfidat un ordi al TPI, permiţându-i lui Bashir să părăsească ţara după o întâlnire cu liderii Uniunii Africane în Johannesburg.

Bapela a răspuns indirect tribunalului internaţional, într-un interviu acordat în aceeaşi lună, susţinând că “nu vom folosi Uniunea Africană ca o platformă pentru a aresta lideri”.

Guvernul sud-african, care este un semnatar al TPI, a fost criticat pentru că nu l-a arestat pe Bashir care, după inculpare, a ales să călătorească în principal în ţări care nu s-au alăturat TPI.

Tribunalul Internaţional a emis un mandat de arestare în 12 iulie 2010 pe numele lui Bashir, acesta fiind acuzat de comiterea de genocid în regiunea sudaneză Darfur.

În 1999, tribunalul a emis un alt mandat împotriva liderului sudanez pentru crime de război şi crime împotriva umanităţii.

Bashir a negat cu tărie acuzaţiile formulate împotriva sa, susţinând că este vorba de o conspiraţie a Occidentului care vrea să pună mâna pe gazul, petrolul şi celelalte resurse naturale sudaneze.

Conflictul armat din regiunea Darfur a luat vieţile a peste 300.000 de oameni şi a forţat 2 milioane de persoane să se refugieze în interiorul sau în afra ţării, conform ONU.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor