Africa de Sud ar vrea să nu mai fie membră a Tribunalului Penal Internaţional
alte articole
Partidul de guvernământ din Africa de Sud nu mai doreşte să facă parte din Tribunalul Penal Internaţional (TPI), susţinând că acesta şi-a pierdut direcţia”.
Acest anunţ a fost făcut, duminică, de Obed Bapela, un membru al Congresul Naţional African (ANC).
“TPI şi-a pierdut direcţia din păcate şi nu mai urmăreşte să fie un instrument just pentru toţi”, a declarat el, adăugând că Parlamentul ţării a fost însărcinat cu dezbaterea acestei posibile manevre.
Tribunalul din Haga a cerut recent Africii de Sud să explice de ce nu l-a arestat pe preşedintele sudanez Omar al-Bashir în timpul vizitei sale oficiale în această ţară.
În luna iunie, guvernul sud-african a sfidat un ordi al TPI, permiţându-i lui Bashir să părăsească ţara după o întâlnire cu liderii Uniunii Africane în Johannesburg.
Bapela a răspuns indirect tribunalului internaţional, într-un interviu acordat în aceeaşi lună, susţinând că “nu vom folosi Uniunea Africană ca o platformă pentru a aresta lideri”.
Guvernul sud-african, care este un semnatar al TPI, a fost criticat pentru că nu l-a arestat pe Bashir care, după inculpare, a ales să călătorească în principal în ţări care nu s-au alăturat TPI.
Tribunalul Internaţional a emis un mandat de arestare în 12 iulie 2010 pe numele lui Bashir, acesta fiind acuzat de comiterea de genocid în regiunea sudaneză Darfur.
În 1999, tribunalul a emis un alt mandat împotriva liderului sudanez pentru crime de război şi crime împotriva umanităţii.
Bashir a negat cu tărie acuzaţiile formulate împotriva sa, susţinând că este vorba de o conspiraţie a Occidentului care vrea să pună mâna pe gazul, petrolul şi celelalte resurse naturale sudaneze.
Conflictul armat din regiunea Darfur a luat vieţile a peste 300.000 de oameni şi a forţat 2 milioane de persoane să se refugieze în interiorul sau în afra ţării, conform ONU.