Africa Centrală: Atacul rebelilor opreşte comerţul cu diamante

Diamante neprelucrate în Komaggas, Africa de Sud, iunie 2012 (Alexander Joe / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
28.05.2013

Lovitura de stat care a avut loc pe 24 martie l-a adus la putere pe liderul rebelilor, Michel Djotodia, mai târziu fiind numit preşedintele instituţiilor de tranziţie, dar nesiguranţa şi violenţa împotriva civililor din Africa Centrală rămâne. Comerţul de miliarde cu diamante este o sursă majoră de venituri pentru aceştia. Cel puţin 25 de persoane au fost ucise în mai multe atacuri făcute de rebelii Seleka în mai multe sate din regiunea de nord-vest a Bossangoa, a denunţat marţi Crucea Roşie.

"Rebelii au venit vinerea trecută într-un vehicul în satul Poulissi puternic înarmaţi şi au început să-i omoare pe locuitori. Ei ameninţă şi terorizează populaţia locală, care fuge pentru a fi în siguranţă", a declarat asistenta medicală a organizaţiei sanitare, Namssene Paulin. Aceeaşi sursă a acuzat rebelii de moartea unei femei gravide şi a unui copil.

În următoarele săptămâni, Comunitatea Economică din Africa Centrală (CEEAC) va consolida prezenţa militară în capitala Africii Centrale, transportând un număr de soldaţi cuprins între 700 şi 2000.


Dastorită climatului de insecuritate într-o zonă largă şi teama de un comerţ ilicit cu diamante "sângeroase", Africa Centrală a fost suspendată de la sistemul internaţional de certificare a pietrelor preţioase, Procedura Kimberley, pietre pe care fosta colonie franceză le deţine. "Toate operaţiunile de control şi de extracţie a diamantelor au fost suspendate odată cu înlăturarea preşedintelui Francois Bozizé. Prin urmare, certificarea nu mai este posibilă", a declarat un diplomat din Africa de Sud, Welile Nhlapo, la Consiliul Mondial de diamante care a avut loc la Tel Aviv, afirmând că suspendarea este "cu efect imediat".

În urmă cu două săptămâni, Reprezentantul Special al Naţiunilor Unite în Africa Centrală, Margaret Vogt, a avertizat că "incapacitatea sau refuzul noii conduceri de a exercita controlul asupra comandanţilor locali şi trupelor (...) face din Africa Centrală un adăpost ideal pentru toate forţele rebele, inclusiv străine, interesate în exploatarea resurselor naturale imense". Fosta colonie franceză deţine, de asemenea, resurse mari de aur şi păduri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor