Adevărata ameninţare la adresa Rusiei este OPEC - nu Uniunea Europeană

(Getty Images)

Ultimele două săptămâni au fost o cursă nebună pe pieţele energetice. Factorii de decizie politică par să fi început să ia în considerare faptul că sancţiunile impuse Rusiei sunt prost concepute şi potenţial autodistructive. Acest lucru i-a determinat să ia în considerare alternative, relatează Unherd.

Totul a început cu un interviu acordat săptămâna trecută de preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru MSNBC. În cadrul interviului, von der Leyen a explicat cu detalii impresionante de ce sancţiunile energetice împotriva Rusiei sunt contraproductive. Ea a afirmat că, în cazul în care UE ar întrerupe importurile de petrol din Rusia, atunci preţul petrolului ar putea creşte, iar Rusia ar putea vinde petrolul pe alte pieţe pentru mai mulţi bani.

În acest moment, se pare că economiştii Comisiei Europene au înţeles că atât cantitatea de bunuri vândute, cât şi preţul acestora contează pe pieţele energetice.

Dar, la începutul acestei săptămâni, UE - şi, odată cu ea, von der Leyen - par să-şi fi schimbat din nou poziţia. UE a anunţat că va impune un „embargo parţial” asupra importurilor de petrol rusesc, iar von der Leyen şi-a exprimat în curând sprijinul pentru o asemenea măsură pe Twitter.

Rămâne de văzut dacă acest embargo este serios. În caz contrar, UE a găsit o modalitate de a transporta petrolul rusesc prin canale alternative - probabil prin Ungaria, care a primit o derogare. Dar dacă europenii taie aprovizionarea cu petrol rusesc, continentul se va confrunta cu o inflaţie suplimentară şi cu o criză tot mai profundă a costului vieţii, pe care niciun politician nu va putea să o controleze.

Adevărata ameninţare la adresa Rusiei nu vine de la UE, ci de la Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), care a anunţat săptămâna aceasta că va lua în considerare pomparea unei cantităţi mai mari de petrol pe pieţe. Natura anunţului pare să sugereze că este un acord negociat între OPEC şi NATO.

OPEC susţine că, din moment ce Rusia nu este capabilă să aprovizioneze pieţele de energie din cauza embargourilor, va trebui să facă un pas în faţă.

Acest lucru lasă deschisă posibilitatea ca OPEC să folosească oportunitatea pentru a inunda piaţa petrolului şi a reduce preţul acestuia. Acest lucru ar dăuna cu adevărat ruşilor din punct de vedere economic, dar nu este clar dacă OPEC are voinţa sau mijloacele pentru a prăbuşi preţul petrolului, continuă sursa citată.

În primul rând, OPEC nu şi-a asumat niciun angajament explicit în public – ar putea fi, pur şi simplu, o mişcare de PR pentru a-i face fericiţi pe omologii occidentali. În al doilea rând, în timp ce economia mondială se încinge cu o inflaţie ridicată, nu este clar că OPEC ar putea reduce preţul chiar şi cu o creştere semnificativă a producţiei sale de petrol. În al treilea rând, Rusia nu depinde la fel de mult de preţul ridicat al petrolului precum a făcut-o ultimă dată când preţul s-a prăbuşit, în 2015.

Totodată, potrivit Unherd, preţurile petrolului ar putea rămâne ridicate din cauza intervenţiilor greşite ale liderilor occidentali, în timp ce inflaţia continuă să ne ruineze finanţele, iar politicienii continuă să joace zarurile cu mijloacele de existenţă ale cetăţenilor.