Actorul Marius Manole: Ţara noastră se află într-o mare primejdie!

Marius Manole (Facebook)
Ana Ion
18.10.2018

În România lucrurile au luat-o razna şi se pare că ne îndreptăm cu paşi rapizi spre comunismul de care cu greu am scăpat în 1989, atrage atenţia actorul Marius Manole, într-o postare pe pagina sa de Facebook. Ce îi prilejuieşte artistului aceste reflecţii? Ei bine, potrivit lui Manole, mai mulţi colegi de-ai săi de breaslă au primit varii funcţii şi recunoaşteri din partea Primăriei Capitalei şi, culmea "coincidenţei", respectivii sunt semnatari ai scrisorii de susţinere către Gabriela Firea.

Mai exact, este vorba despre scrisoarea semnată în perioada în care Firea era în război cu Dragnea. Ori, crede actorul, România este gata "să fie luată prizonieră de o şleahtă de analfabeţi parveniţi".

Situaţia începe să semene foarte tare cu ce s-a întâmplat în comunism iar în astfel de momente artiştii ar trebui să fie apărători şi nu călăi, transmite Marius Manole, în postarea ce poate fi citită integral mai jos:

"Trăim într-o perioadă în care ţara noastră se află într-o mare primejdie. Lucrurile au luat-o razna şi se pare că ne îndreptăm cu paşi rapizi către comunismul de care cu greu am scăpat în 89. Au murit oameni ca noi să putem fi liberi, să putem protesta liber, să putem trăi într-o ţară care să nu mai fie la cheremul cuiva. Rând pe rând toate drepturile ne sunt luate. Iar nouă pare că nu ne pasă! Pericolul este extrem de mare, mai mare ca niciodată! Dintotdeauna artiştii au fost cei care s-au opus sistemului, au criticat, au arătat cu degetul, au trezit conştiinţe. E adevărat că nu toţi. În comunism au fost printre actori mulţi oportunişti, lingăi care în ciuda faptului că ţara murea încet, încet şi nu numai ţara, mureau oameni, mulţi oameni, alţii făceau puşcărie tocmai pentru că nu au vrut să facă pe placul sistemului, ţineau morţiş să recite poezii la întrunirile de partid, pe stadioane şi pe la revelioane private. Vorba cuiva ”cu toţii am mâncat rahat, doar că unii cereau şi supliment”. I-am iertat. Am spus lasă, aşa au fost lucrurile atunci, noi suntem altă generaţie, noi vom schimba lucrurile, noi suntem schimbarea.. Da de unde! Acum când dictatura a început uşor, uşor să se instaleze, când ne conduc din nou nişte analfabeţi agramaţi şi impertinenţi şi-au făcut apariţia şi artiştii fără conştiinţă şi cu dorinţa maximă de parvenire. Vă amintiţi că acum ceva timp a părut o scrisoare de susţinere a doamnei Firea semnată de mulţi artişti, https://www.mediafax.ro/…/gabriela-firea-a-publicat-o-scris…

Bun! După ce au susţinut că doamna Firea a contribuit la viaţa artistică a capitalei şi că a ajutat arta din România să meargă înainte...s-au întâmplat următoare lucruri:

1. Actorul Lucian Ghimişi pe care l-am cunoscut şi apreciat, trece de la conducerea teatrului Ion Creangă la conducerea arcub. Instituţie cu un buget impresionant. Nu ştiu ce-l recomandă pe Lucian să conducă o astfel de instituţie.
2. Actorul Marius Bodochi care mi-e coleg, cu care am împărţit scena de atâtea ori, primeşte zilele astea conform unui proiect de hotărâre care figurează pe ordinea de zi a şedinţei din 18 octombrie a Consiliului General al Municipiului Bucureşti titlul de cetăţean de onoare al capitalei. Nu zic că Marius Bodochi nu merită acest lucru, doar că stranie coincidenţă.
3. Primăria capitalei aprobă înfiinţarea Centrului Cultural Lumina. Acesta va avea 15 angajaţi, din care 3 posturi de conducere, şi va fi susţinut financiar de Primăria Capitalei, dar şi din venituri proprii. Întâmplător sau nu directorul acestui centru devine actorul George Costin. Actor foarte bun de altfel dar şi el semnatar al celebrei scrisori.
4. S-a înfiinţat în Bucureşti un teatru. Teatrul Dramaturgilor. Foarte frumos. Doar că pe afişele spectacolelor de la acest teatru al dramaturgilor apar cam aceleaşi nume care au semnat scrisoarea.

Nu vă mai zic de directorii de teatre care aparţin de primărie şi de prezentatorii evenimentelor organizate de primărie care sunt cu toţii semnatarii scrisorii în cauză.

Nu ştiu cum vă sună dumneavoastră dar mie mi se pare cam schimb la schimb.

Sincer îmi pare rău că trebuie să scriu asta, repet sunt colegii mei cu care am jucat, pe care i-am avut în preajmă şi cu care am crezut că am lucruri multe în comun. Doar că aici nu mai e vorba de artă şi artişti, acum e despre o ţară gata să fie luată prizonieră de o şleahtă de analfabeţi parveniţi şi despre noi toţi. Situaţia începe să semene foarte tare cu ce s-a întâmplat în comunism. Nu vi se pare?

În astfel de momente artiştii ar trebui să fie apărători şi nu călăi.
Până nu e prea târziu vă rog, treziţi-vă!! Încă mai putem salva, încă putem fi mai puternici ca ei ...", scrie, pe Facebook, Marius Manole.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor