Activiştii sirieni susţin că zeci de cadavre au fost găsite într-un râu
alte articole
Activiştii sirieni din opoziţie susţin că corpurile a cel puţin 65 de persoane, aparent împuşcate în cap, au fost găsite într-un râu, în nordul oraşului Alep, în conformitate cu Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului din Marea Britanie.
ONG-ul a postat marţi clipuri video pe Internet, arătând zeci de cadavre pline de noroi, despre care a spus că le-au scos din râul Queweik, în cartierul Bustan Al-Qasr din Alep.
Majoritatea celor decedaţi par a fi tineri în haine civile, împuşcaţi în cap şi cu mâinile legate.
Observatorul a afirmat că nu este clar cine a efectuat asasinatele. Atât guvernul sirian, cât şi forţele rebele au fost acuzaţi de grupurile pentru drepturile omului de comiterea unor atrocităţi în războiului civil din ţară.
Activiştii au declarat că rebelii din Armata Siriană Liberă şi militanţii islamişti au capturat marţi un complex de securitate al guvernului din oraşul nord-estic Deir el-Zour, eliberând mai mulţi prizonieri după lupte grele.
Agenţia ONU pentru Refugiaţi a declarat marţi că numărul de refugiaţi sirieni care au fugit în ţările vecine din cauza conflictului a crescut la 700.000.
Donatorii internaţionali au promis marţi mai multă asistenţă umanitară pentru Siria, cu o zi înainte de a participa la o conferinţă umanitară ONU în Kuweit.
Comisarul umanitar al UE Kristalina Georgieva a declarat că cele 27 de naţiuni îşi vor dubla angajamentele pentru Siria la aproximativ 270 milioane de dolari. Ea a afirmat că poporul sirian are "nevoie disperată" de ajutor pentru că oamenii sunt "înfriguraţi, înfometaţi şi speriaţi".
Un grup internaţional de 77 de organizaţii islamice de caritate a declarat că va oferi un ajutor de 182 milioane de dolari sirienilor afectaţi de conflict. Organizaţia non-guvernamentală Internaţională Islamică de Caritate (IICO) a făcut acest anunţ după întâlnirea din Kuweit de marţi.
Secretarul General al ONU, Ban Ki-moon, a discutat criza umanitară din Siria cu omologul său din Liga Arabă, Nabil Elaraby, înainte de conferinţa donatorilor. Într-o declaraţie a ONU s-a arătat că ambii au cerut "încetarea imediată a vărsării de sânge şi suferinţei" poporului sirian şi şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la ceea ce ei au numit "răspândire periculoasă" a conflictului în statele vecine.