Activişti ai Amnesty International îndeamnă Parlamentul European să se ocupe de drepturile imigranţilor

Activişti ai organizaţiei internaţionale Amnesty International au desfăşurat la Bruxelles acţiunea S.O.S. Europe, al cărei scop este să atragă atenţia asupra respectării drepturilor imigranţilor. În timpul acţiunii, Parlamentului European i-a fost transmisă o sticlă simbolică ce conţinea semnăturile a circa 70.000 de persoane, care le cer eurodeputaţilor reformarea politicii UE privind frontierele, notează cotidianul Kommersant.
(ANDREAS SOLARO / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
25.04.2013

Activişti ai organizaţiei internaţionale Amnesty International au desfăşurat la Bruxelles acţiunea S.O.S. Europe, al cărei scop este să atragă atenţia asupra respectării drepturilor imigranţilor. În timpul acţiunii, Parlamentului European i-a fost transmisă o sticlă simbolică ce conţinea semnăturile a circa 70.000 de persoane, care le cer eurodeputaţilor reformarea politicii UE privind frontierele, notează cotidianul Kommersant.

Miercuri, 24 aprilie, în piaţa Luxemburg din Bruxelles şi-a făcut apariţia un adevărat vas maritim. Vechiul vas, având pe el logotipul organizaţiei Amnesty International, era menit să amintească de refugiaţii care ajung în Europa în special pe cale maritimă, iar faptul că acest drum este unul dificil şi periculos era amintit de tricourile negre şi de vestele de salvare pe care le purtau cei mai mulţi dintre participanţii la acţiune.

Mulţi aveau lipite pe tricouri stickere mari, albe, ce conţineau date despre naufragiile unor nave cu imigranţi ilegali. De asemenea, organizatorii au împărţit trecătorilor foi volante cu informaţii succinte despre când, unde, în ce circumstanţe şi mai ales câţi oameni au murit în timpul acestor naufragii.

De exemplu, pe spatele unuia dintre participanţi era notată data de 15.03.2013, iar în nota explicativă se spunea că la 15 martie anul curent, pe coasta insulei Lesbos grănicerii greci au descoperit trupurile neînsufleţite a şase cetăţeni sirieni, inclusiv al unei femei însărcinate şi al unei mame cu un copil.

Potrivit organizatorilor acţiunii din centrul Bruxellesului, ei au dorit să atragă atenţia asupra problemei privind respectarea drepturilor omului în ceea ce-i priveşte pe imigranţii care doresc să ajungă pe continent. Înainte de marşul pe care l-au desfăşurat participanţii la manifestaţie, organizatorii au declarat că membrii Parlamentului European trebuie să-şi amintească de situaţia dificilă a refugiaţilor şi de tratamentele adesea dure la care sunt supuşi aceştia de către autorităţile locale.

Imigranţii care ajung cu succes pe coasta europeană sunt adesea repatriaţi cu forţa, iar în ţările lor de origine ei sunt plasaţi în arest şi chiar torturaţi. Potrivit Amnesty International, astfel de metode sunt aplicate, de exemplu, în Libia.

'Atragerea atenţiei asupra problemei privind drepturile imigranţilor este principalul obiectiv al acţiunii actuale', a declarat pentru Kommersant activista Ekaterina Voronina, domiciliată în Belgia. 'Mulţi europeni nu sunt la curent nici cu ceea ce se întâmplă la nivel european, nici cu situaţia din propriile ţări. Înainte ca refugiaţi din Africa să se stabilească în biserica situată în cartierul meu din Bruxelles şi să anunţe acolo greva foamei, nici nu-mi imaginam că problema imigranţilor ilegali, care solicită de la autorităţi documente de identitate belgiene, există demult', a declarat Voronina.

În opinia participanţilor la miting, emigraţia este un fapt al vieţii de zi cu zi, iar înăsprirea regulilor nu-i va opri pe oameni, ci doar va duce la noi suferinţe. În acelaşi timp, s-a subliniat că politica frontalieră a UE, din cauza căreia mii de refugiaţi mor în drumul lor spre Europa, trebuie să fie revizuită.

Necesitatea unor schimbări este conştientizată şi de Parlamentul European. 'UE se află într-o mare criză, nu doar în plan economic, ci traversează şi o criză administrativă şi o criză de valori. Regulile Acordului Schengen trebuie să fie revizuite, la fel ca şi ordinea de zi a întregii UE', a declarat pentru Kommersant preşedintele Comisiei pentru libertăţi civile, justiţie şi probleme interne, eurodeputatul spaniol Juan Fernando López Aguilar.

Constatând că mulţi europeni se tem de 'imigraţia ilegală', Aguilar a subliniat că această problemă 'trebuie abordată ţinând cont de valorile după care se ghidează Europa, fără a le respinge şi fără a uita de ele'.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor