Activist civic: Cerem anularea votului mixt şi aplicarea sancţiunilor nominale pentru guvernanţi
alte articole
Printre miile de protestatari prezenţi duminică, 17 septembrie în centrul Chişinăului la acţiunea de protest împotriva sistemului mixt era prezen şi activistul civic, Alexandru Machedon, care recent s-a întors de la Bruxelles unde, împreună cu o echipă de tineri, a avut mai multe întâlniri cu politicieni, europarlamentari şi membri ai Comisiei Europene pentru a le aduce la cunoştinţă adevăratele probleme cu care se confruntă moldovenii.
„Noi am început protestele doi ani în urmă şi am văzut că multe s-au reuşit, şi datorită mobilizării oamenilor, şi suportului partenerilor externi. Avem mesaje clare din Europa că noi trebuie să continuăm, nu trebuie să cedăm, ci să cerem anularea votului mixt şi aplicarea sancţiunilor nominale pentru toţi cei care distrug acest stat şi acest popor. Am ieşit astăzi la protest pentru a depune această rezoluţie votată de protestatari la oficiul Uniunii Europene şi mai departe să mergem să cerem de la Televiziunea Naţională (TRM) timp de emisie directă pentru opoziţia adevărată”, a declarat tânărul activist pentru Epoch Times România.
În momentul în care a vorbit despre sancţiuni nominale la adresa autorităţilor de la Chişinău, Alexandru Machedon s-a referit la blocarea accesului în Uniunea Europeană a „persoanelor conform unei liste, copiilor lor şi tuturor celor care slujesc acestor persoane începând cu Plahotniuc, Dodon, ministrul Justiţiei, procurorul general, judecătorii corupţi care slujesc regimului, toţi trebuie să fie sancţionaţi, astfel încât următoarea guvernare să ştie clar că nu-şi pot bate joc de acest popor”.
În context, activistul a menţionat că în special datorită celor care au discutat îndelung cu partenerii europeni s-a reuşit condiţionarea sumei de 100 milioane de euro care urma iniţial să fie alocată necondiţionat în calitate de ajutor pentru Moldova. „Nu este corect ca banii europenilor să ajungă în Moldova pentru a fi furaţi de această mafie. Foarte multe lucruri nu se cunoşteau la Bruxelles”.
„Toate declaraţiile politicienilor europeni pe care le-am auzit au fost dure. Din păcate ONG-urile din RM nu se implică şi nu spun lucrurilor pe nume la Bruxelles. Acum este Summit-ul OSCE care oferă platforme de discuţii pentru a spune despre ce se întâmplă în Moldova. La moment acolo sunt prezente câteva ONG-uri care nu au spus niciun cuvânt despre ceea ce se întâmplă în R. Moldova. Cu părere de rău, majoritatea ONG-urilor sunt plătite din banii guvernanţilor”, a conchis Machedon.