Acsinte Gaspar, judecător CCR: Am cerut şi eu convocarea plenului. Am aflat despre erată de la televizor
alte articole
Judecătorul Curţii Constituţionale a României (CCR) Acsinte Gaspar a declarat joi că nu a fost consultat cu privire la erata publicată în "Monitorul Oficial" la data de 7 august şi că a cerut convocarea plenului Curţii, "pentru a clarifica unele lucruri".
El i-a solicitat preşedintelui Curţii o şedinţă extraordinară în care să se lămurescă unele aspecte precum erata publicată la începutul săptămânii. şi a menţionat că nu a fost stabilită data exactă la care plenul Curţii se va reuni, însă o şedinţă ar putea avea loc săptămâna viitoare, luni sau marţi.
"Am solicitat şi eu domnului preşedinte Augustin Zegrean convocarea unei şedinţe de urgenţă ieri după-amiază. Am spus că este bine ca cei nouă judecători să se reunească pentru a clarifica unele lucruri. Dânsul a spus că va face toate demersurile pe lângă ceilalţi colegi pentru a vedea în ce măsură pot fi convocaţi. Trebuie să ţinem cont că este perioada de vacanţe, unii sunt plecaţi din ţară, alţii sunt în ţară. Dacă nu reuşim să ne reunim toţi cei nouă judecători, nu are niciun rost. A rămas că ne vom reuni la începutul săptămânii viitoare, luni sau marţi, dar sub rezerva ca toţi colegii să fie disponibili să participe la şedinţă", a declarat judecătorul CCR Acsinte Gaspar pentru "Gândul".
"Eu am aflat despre această erată de la televizor. Nu-i mai puţin adevărat că l-am contactat pe domnul judecător Minea şi l-am întrebat despre ce erată este vorba. Dânsul mi-a spus că era vorba de o referire la o dată, la 1 sau 2 august, care se repeta. Mi-a spus şi că s-a mai introdus ceva. Altceva nu ştiu, am luat la cunoştinţă de la televiziune de conţinut. Nu am participat şi nu am fost consultaţi în legătură cu acesta erată, de fapt, rectificare, că este impropriu spus erată. În cadrul actelor normative vorbim de rectificare. Eu, de când sunt judecător, nu am întâlnit în jurisprudenţa Curţii asemenea erate. Au fost erate pe probleme de erori pur materiale, eroarea materială însemnând un cuvânt, trimitere la un alt articol de lege, chestiuni de genul acesta, dar nu ceva ce afectează fondul problemei. Nu aş vrea să mă pronunţ acum dacă este sau nu vorba de o eroare materială până ce nu văd textul care s-a vrut să fie în cuprinsul acelei hotărâri. Trebuie să îmi dau seama în structura acelei hotărâri cu celelalte argumente care sunt consecinţele", a mai spus judecătorul.