Acordul stand-by cu FMI, extins cu două luni
alte articole
La finalul discuţiilor avute luni cu delegaţia FMI, premierul Victor Ponta anunţat, Fondul Monetar Internaţional a agreat în principiu extinderea cu două luni a acordului stand-by.
Pentru a avea timp să îndeplinească o serie de precondiţii care privesc angajamente întârziate şi evoluţia bugetară, Guvernul a solicitat FMI ca evaluarea acordului stand-by să fie discutată de Consiliul Director al instituţiei în luna mai.
În acest context, o nouă misiune ar urma sa vină la Bucureşti în luna iulie.
Înţelegerea parafată în primăvara anului 2011 - care urma sa fie încheiată în aprilie 2013, când era programat ultima şedinţă de evaluare în board-ul FMI - se va finaliza, cel mai probabil în iulie, relevă unele surse.
Acordul va fi prelungit practic cu trei-patru luni, din cauza angajamentelor restante.
Premierul Victor Ponta confirmase încă de vineri faptul că a cerut Fondului Monetar Internaţional extinderea cu două luni a actualului acord, precizând că a recurs la acest demers pentru a finaliza reformele structurale la companii precum Oltchim, CFR Marfă şi Transgaz.
"Eu am cerut extinderea, pentru a finaliza partea de reforme structurale şi pentru a nu mai face totul în grabă, ca la Oltchim. Se finalizează listarea Transgaz, se avansează procedura de restructurare la Oltchim, e posibil să avem discuţii pentru o nouă licitaţie, se începe procedura pentru CFR Marfă. Decizia aparţine celor de la FMI. Dacă finalizăm cu bine acest acord, începem imediat negocierile pentru un nou acord de tip preventiv", a declarat Ponta.
Pe de altă parte, preşedintele Traian Băsescu a declarat miercurea trecută că nu crede că România va putea încheia rapid un nou acord de tip preventiv cu FMI, având în vedere stadiul acordului actual, care practic a stagnat din luna mai a anului trecut.