Acordul dintre Hamas şi Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei subminează negocierile de pace cu Israelul
Autorităţile israeliene au decis, joi seara, să suspende negocierile de pace cu palestinienii, în urma acordului dintre Hamas şi Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei (OEP), scrie cotidianul francez Le Figaro.
A doua zi după ce reprezentanţi ai Hamas şi OEP au semnat un acord de reconciliere ce prevede formarea, în următoarele cinci săptămâni, a unui guvern 'unificat' sub autoritatea preşedintelui Mahmoud Abbas, autorităţile israeliene au decis să suspende negocierile cu palestinienii desfăşurate sub patronajul secretarului de stat american. 'Israelul nu va negocia cu guvernul palestinian susţinut de Hamas, o organizaţie teroristă care îndeamnă la distrugerea Israelului', a anunţat biroul de presă al lui Benjamin Netanyahu, care preconizează sancţiuni împotriva Autorităţii Naţionale Palestiniene.
Această nouă lovitură de teatru a intervenit cu patru zile înainte de data limită fixată pentru procesul de pace, în condiţiile în care negocierile s-au împotmolit de mai multe săptămâni. Tergiversările guvernului israelian, care a întârziat şi apoi a renunţat să elibereze un ultim contingent de prizonieri deţinuţi pentru fapte penale comune înainte de semnarea acordurilor de la Oslo, au complicat destul de tare contactele. Cererea de adeziune la circa 50 de instituţii şi tratate internaţionale înaintată de Mahmoud Abbas, prin încălcarea angajamentelor sale, nu a contribuit nici ea la fluidizarea contactelor. Mai multe reuniuni au avut loc de atunci, în speranţa de a repune negocierile pe şine, însă fără rezultate tangibile.
Tocmai în acest context Hamas şi OEP au anunţat, miercuri seara, că au semnat un acord de reconciliere, la şapte ani după divorţul lor sângeros de pe străzile din Gaza. Formaţiunea islamistă, care a câştigat în 2006 alegerile legislative în teritoriile palestiniene, a alungat, cu ajutorul armelor, mişcarea Fatah a preşedintelui Mahmoud Abbas. De atunci, cele două fracţiuni au încercat în mai multe reprize să reînnoade dialogul, însă fără a ajunge vreodată la un acord în ceea ce priveşte împărţirea responsabilităţilor, soarta ce ar trebui rezervată braţului armat al Hamas sau relaţiilor cu statul israelian.
Atâtea dispute pe care responsabilii celor două formaţiuni rivale ar trebui să le regleze în următoarele săptămâni, sub pericolul ca înţelegerea lor să nu rămână literă moartă. 'Ce este cel mai greu abia urmează', atenţionează politologul palestinian Mkhaimar Abou Saada.
În timp ce responsabilii israelieni încă îşi pregătesc replica, SUA au privit cu prudenţă anunţul acestei neaşteptate apropieri. La Washington, un reprezentant al Departamentului de Stat a ameninţat cu repunerea în cauză a unor finanţări alocate Autorităţii Naţionale Palestiniene, adăugând că 'este dificil de imaginat cum ar putea Israelul să negocieze cu un guvern care nu crede în dreptul lui (al statului evreu) de a exista'.
La rândul său, Franţa s-a declarat 'gata să coopereze cu un guvern al Autorităţii Palestiniene cu condiţia ca acesta să refuze violenţa, să se angajeze în favoarea procesului de pace şi să accepte ansamblul de acorduri înregistrate, în special cu Israelul, precum şi obligaţiile ce decurg de aici'.
Benjamin Netanyahu, a cărui ţară este vizată în mod regulat de rachetele lansate din Fâşia Gaza, nu a dorit să-i lase mişcării Hamas nicio umbră de îndoială. 'Pactul cu Hamas ucide pacea', a declarat Netanyahu în faţa camerelor postului american NBC, înainte de a-l invita pe Mahmoud Abbas să-şi reconsidere această decizie.
La rândul lor, responsabili palestinieni afirmă că 'studiază toate opţiunile' privind sancţiunile israeliene. Joi seara, procesul de pace nu era total mort, însă tradiţionalul 'joc de blam', la care cele două părţi se dedau atunci când negocierile de pace eşuează, a început deja, conchide La Figaro.