Acordul de extrădare între România şi Siria ar putea intra săptămâna viitoare în plenul Senatului

Epoch Times România
17.04.2012

Vicepreşedintele Senatului, Laurenţiu Chirvăsuţă, a anunţat marţi că ratificarea acordului de extrădare între România şi Siria va fi pe ordinea de zi în plenul Senatului “probabil” săptămâna viitoare.

“S-a solicitat din partea ministrului de Externe, Cristian Diaconescu, proiectul de lege de ratificare a tratatului de extrădare dintre România şi Siria. Sperăm să fie pus pe ordinea de zi săptămâna viitoare. S-a primit raportul de la Comisia de politică externă şi merge mai departe”, a anunţat senatorul UNPR la finalul Biroului Permanent.

Nimic nu împiedică autorităţile române să ratifice un acord, spunea pe 22 februarie, ministrul de externe, Cristian Diaconescu, referindu-se la blocarea semnării acordului de extrădare cu Damascul la Senat din cauza situaţiei din Siria.

La 16 noiembrie 2011, Traian Băsescu declara că Omar Hayssam nu poate fi extrădat deoarece tratatul cu Siria este "blocat politic" la Senat din cauza lui Titus Corlăţean, spunând despre această situaţie că este "mai rea decât corupţia lui Apostu de la Cluj!". La momentul respectiv, Corlăţean a explicat că atacul la adresa sa este unul politic, întrucât este nominalizat să preia cea de-a doua funcţie în stat în locul lui Mircea Geoană. El a adăugat că atât premierul Emil Boc, cât şi ministrul de Externe, Teodor Baconschi, nu au răspuns unor scrisori oficiale în care li se cerea să precizeze dacă insistă asupra ratificării acordurilor cu Siria.

Ulterior, MAE a transmis că susţine ratificarea tratatului de extrădare dintre România şi Siria, prin vocea purtătorului de cuvânt al instituţiei. "Tratatul privind extrădarea între România şi Republica Arabă Siriană şi Tratatul între România şi Republica Arabă Siriană privind transferarea persoanelor condamnate în vederea executării pedepselor privative de libertate au fost trimise la Parlament încă din februarie 2011. Reprezentaţii Ministerului de Externe au susţinut ratificarea acestor tratate în cadrul reuniunilor pe acest subiect de la Senat unde au fost invitaţi să participe, ultima dată în mai 2011", a declarat atunci, într-un briefing de presă, purtătorul de cuvânt al MAE, Doris Mircea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor