MAE susţine ratificarea tratatului de extrădare dintre România şi Siria

Epoch Times România
18.11.2011

MAE susţine ratificarea tratatului de extrădare dintre România şi Siria, a asigurat joi purtătorul de cuvânt al instituţiei, după acuzaţiile preşedintelui Comisiei de politică externă din Senat, Titus Corlăţean, care a spus că oficialii MAE nu ar considera oportună ratificarea textului în acest moment.

"Tratatul privind extrădarea între România şi Republica Arabă Siriană şi Tratatul între România şi Republica Arabă Siriană privind transferarea persoanelor condamnate în vederea executării pedepselor privative de libertate au fost trimise la Parlament încă din februarie 2011. Reprezentaţii Ministerului de Externe au susţinut ratificarea acestor tratate în cadrul reuniunilor pe acest subiect de la Senat unde au fost invitaţi să participe, ultima dată în mai 2011", a declarat, joi, într-un briefing de presă, purtătorul de cuvânt al MAE, Doris Mircea.

Ea a răspuns unei întrebări pe această temă, pusă în contextul acuzaţiilor făcute de preşedintele Traian Băsescu într-un interviu acordat Radio România Actualităţi, la 16 noiembrie. Traian Băsescu a declarat că Omar Hayssam nu poate fi extrădat, deoarece tratatul cu Siria este "blocat politic" la Senat din cauza lui Titus Corlăţean. În replică, preşedintele Comisiei de politică externă din Senat, Titus Corlăţean, a precizat că la nivelul Comisiei au avut loc două şedinte în care s-a analizat oportunitatea continuării procedurilor de ratificare.

"Comisia pentru politică externă în ansamblul său, putere şi opoziţie, a decis să propună îngheţarea pentru o anumită perioadă de timp, până în cursul lunii septembrie a acestui an, a procedurilor de ratificare. Explicaţia şi argumentaţia a fost destul de clară, nu am considerat oportun ratificarea acestor acorduri în clipa de faţă şi nu am dorit să supunem România interpretării că ar încălca poziţia exprimată de Uniunea Europeană şi comunitatea internaţională democratică în ansamblul său, începând cu Statele Unite, începând cu Naţiunile Unite, care condamnă în termeni foarte fermi crimele la care recurge actualul regim de la Damasc, violenţele împotriva propriei populaţii", a explicat Corlăţean. El a subliniat că această poziţie a fost adoptată inclusiv de senatorii puterii, iar o poziţie similară ar fi avut şi oficialii MAE, în luna iunie.

Corlăţean a prezentat inclusiv o scrisoare transmisă, la 12 septembrie, premierului Emil Boc şi ministrului de Externe, Teodor Baconschi, în care se prezenta situaţia internaţională şi poziţia adoptată de Comisia de politică externă, fiind solicitată o poziţie oficială a Guvernului privind continuarea procedurilor de ratificarea a acordurilor cu Siria. "Solicităm Guvernului României să-şi prezinte poziţia oficială, clară şi lipsită de ambiguităţi faţă de oportunitatea finalizării în perioada următoare a procedurii de ratificare pentru acordurile menţionate. În situaţia în care Guvernul României îşi angajează responsabilitatea în această direcţie, Comisia de politică externă din Senat este disponibilă să identifice o soluţie de reluare a procedurii de ratificare", se arată în documentul prezentat.

Întrebat dacă în Senat va fi menţinută îngheţarea ratificării acordurilor cu Siria, dacă Guvernul nu dă un răspuns pe această problemă, Corlăţean a răspuns afirmativ, precizând că în acest moment situaţia Siriei la nivel internaţional e mai proastă.

Titus Corlăţean a mai precizat că ar fi aflat de la reprezentanţii MAE, secretari de stat şi directori, că există o "convenţie privind asistenţa judiciară în materie civilă şi respectiv penală, încheiată între Republica Socialistă România şi Republica Arabă Siriană la 2 decembrie 1978, convenţie în vigoare care are un capitol cu privire la extrădare".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor