Băsescu spune că Hayssam nu poate fi extrădat deoarece Tratatul cu Siria e blocat politic la Senat
Preşedintele Traian Băsescu a declarat că Omar Hayssam nu poate fi extrădat deoarece tratatul cu Siria este "blocat politic" la Senat din cauza lui Titus Corlăţean, spunând despre această situaţie că este "mai rea decât corupţia lui Apostu de la Cluj!".
Prezent la RRA, Băsescu a fost întrebat de ce nu este adus în ţară Omar Haysam. "A fost unul din obiectivele pe care le-am dat instituţiilor în cadrul CSAT recuperarea acestor domni care au făcut boacănele pe aici şi au plecat în străinătate. A venit Naor înapoi, cel cu traficul de armament, a venit Necolaiciuc, cel cu calea ferată, a venit Popa din Indonezia. Şi dacă mai avem unul condamnat pe care nu reuşim să-l aducem în ţară, este Omar Haysam. Vă pot spune – şi aici nu e nici un atac politic; m-aţi întrebat, vă răspund – nu ştiu dacă vă mai aduceţi aminte şi vizita mea la Damasc, în Siria, şi vizita preşedintelui sirian aici... Cea de-a doua vizită s-a finalizat cu parafarea unui act de extrădare între România şi Siria. Siria are în legislaţia ei imposibilitatea de a extrăda un cetăţean sirian. Omar Haysam are dublă cetăţenie – cetăţenie siriană, dar este şi cetăţean român. V-aş aduce aminte că circula cu unul din preşedinţii României, era pe listele de candidaţi ale unui partid aflat acum în Opoziţie... Deci am parafat Acordul de extrădare, care să facă o excepţie – dacă are şi cetăţenia altui stat să poată fi extrădat către statul în care are a doua cetăţenie. Din păcate, la comisia de politică externă a Senat, dl Corlăţean consideră că situaţia politică din Siria nu face fezabilă avizarea acestui Acord", a răspuns Băsescu.
El a sugerat că pesediştii ar avea anumite interese ca Hayssam să nu ajungă în România. "Sigur, pot să înţeleg în toate felurile explicaţia pe care o dă pentru blocarea acestui Acord. Dar nu pot să nu observ că fiind interese extraordinar de mari ale celor care guvernau când dl Omar Haysam mergea cu avionul cu preşedintele ţării, se pare că este un blocaj politic. Şi asta e mai rea decât corupţia lui Apostu de la Cluj!", a acuzat preşedintele.
"Acordurile se ratifică prin Parlament, că altfel n-au valoare. Deci cât timp nu avem ratificat acest Acord, nu putem continua să cerem Siriei să ni-l predea pe Omar Haysam care, după informaţiile noastre, încă este în puşcărie în Siria", a mai arătat el. Întrebat dacă neratificarea e singurul lucru care împiedică extrădarea, Băsescu a răspuns afirmativ: "Da. Toate statele îşi protejează cetăţenii prin Constituţie, prin lege. Ei, ca să faci o excepţie, trebuie să existe un Acord bilateral între state".
Moderatoarea a revenit apoi asupra afirmaţiei preşedintelui că netrecerea Tratatului prin Parlament este mai gravă decât cazul Apostu. "Toate care privesc banii sunt grave. Dar cele care privesc răpirea de oameni sunt crime. Omar Haysam are şi procese economice din câte ştiu, dar aici discutăm de trei cetăţeni români care au fost răpiţi şi li s-a pus viaţa în pericol. Ce să vă spun? Că făptuitorii sau vinovaţii irakieni au fost deja pedepsiţi cu ani grei de puşcărie de autorităţile irakiene?", a conchis el.
Preşedintele Traian Băsescu a semnat la 3 februarie 2011 decretul pentru supunerea spre ratificare Parlamentului a Tratatului privind extrădarea între România şi Republica Arabă Siriană, precum şi decretul pentru supunerea spre ratificare Parlamentului a Tratatului privind transferarea persoanelor condamnate.
Tratatul privind extrădarea între România şi Republica Arabă Siriană şi Tratatul privind transferarea persoanelor condamnate în vederea executării pedepselor privative de libertate au fost semnate la Bucureşti în data de 10 noiembrie 2010, între ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu, şi ministrul sirian de externe, cu ocazia vizitei preşedintelui Siriei, Bashar al-Assad în România.
Tratatele erau considerate esenţiale în cazul Omar Hayssam.
Omar Hayssam a fost condamnat definitiv, în februarie 2008, la 20 de ani de închisoare pentru terorism, în dosarul privind răpirea celor trei jurnalişti în Irak. Pe numele sirianului, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunţat, la sfârşitul lunii iunie, o altă condamnare definitivă, la trei ani de închisoare, în dosarul Foresta Nehoiu, în timp ce Tribunalul Bucureşti a decis, în martie, condamnarea acestuia la 16 ani de închisoare, pentru înşelăciune, în dosarul Volvo. Omar Hayssam a fugit din România în vara lui 2006, după ce a fost eliberat din închisoare pe motive medicale.
În 22 martie 2011, avocatul din România a lui Hayssam, Ioan Cazacu, declara că sirianul este închis din 2008 într-un penitenciar din ţara sa natală, unde ispăşeşte o pedeapsă cu închisoarea de patru ani.
În luna august, Titus Corlăţean a spus că unele tratate internaţionale semnate de România sunt "îngheţate" la nivelul Comisiei pe care o conduce la Senat din cauza faptului că statele care sunt părţi ale tratatelor respective sunt supuse unor sancţiuni internaţionale din cauza violenţelor interne, descriere în care s-ar încadra în special Siria, dar nenominalizată concret de social-democrat. Senatorul a refuzat să confirme că este vorba despre regimul de la Damasc, dar a reiterat că semnarea unor tratate cu ţări boicotate de comunitatea internaţională ar fi un semn de "colaboraţionism". "În iunie, la nivelul comisiei am decis în unanimitate îngheţarea procedurilor de ratificare a unor tratate, amintesc că Senatul are competenţă decizională în materie de politică externă. Nu dorim să expunem România în a da un semnal de colaborare cu un regim considerat criminal şi care e supus unor critici foarte severe. Vom relua discuţia când evoluţia evenimentelor o va permite", a punctat Corlăţean.