Corlăţean: Îi voi cere lui Băsescu să ne dea în scris solicitarea de a ratifica tratatele cu Siria

Preşedintele Comisiei de politică externă din Senat, Titus Corlăţean(PSD), a afirmat vineri seară că nu a primit niciun răspuns scris privind ratificarea tratatelor cu Siria din partea MAE ori a premierului, astfel că-i va solicita lui Traian Băsescu să transmită Parlamentului o poziţie oficială.
Preşedintele Comisiei pentru politică externă, senatorul Titus Corlatean. (www.senat.ro)
Epoch Times România
26.11.2011

Preşedintele Comisiei de politică externă din Senat, Titus Corlăţean(PSD), a afirmat vineri seară că nu a primit niciun răspuns scris privind ratificarea tratatelor cu Siria din partea MAE ori a premierului, astfel că-i va solicita lui Traian Băsescu să transmită Parlamentului o poziţie oficială.

"Nu doar că am adresat acele scrisori primului-ministru şi ministrului de externe să ne dea răspuns în scris 'ne asumăm riscul să călcăm în picioare poziţia UE, ratificaţi acordurile' şi dăm drumul la procedură - n-am primit niciun răspuns de la Guvern - dar îi voi adresa domnului preşedinte Băsescu în zilele care urmează o scrisoare în care îl rog să ne dea în scris solicitarea domniei sale de a ratifica tratatele", a anunţat Corlăţean, la Antena 3.

"Şi vă dau cuvântul meu de onoare, dacă-şi asumă această responsabilitate, dăm drumul la procedură, n-am nicio problemă", a asigurat preşedintele Comisiei de politică externă din Senat.

El a mai anunţat că, săptămâna viitoare, în Parlament, sunt audieri de ambasadori, prilej pentru MAE să aducă răspunsul scris din partea ministrului Baconschi în privinţa poziţiei României faţă de relaţia cu Siria.

În urmă cu o săptămână, Traian Băsescu a declarat că Omar Hayssam nu poate fi extrădat deoarece tratatul cu Siria este "blocat politic" la Senat din cauza lui Titus Corlăţean, spunând despre această situaţie că este "mai rea decât corupţia lui Apostu de la Cluj!". La momentul respectiv, Corlăţean a explicat că atacul la adresa sa este unul politic, întrucât este nominalizat să preia cea de-a doua funcţie în stat în locul lui Mircea Geoană. El a adăugat că atât premierul Emil Boc, cât şi ministrul de Externe, Teodor Baconschi, nu au răspuns unor scrisori oficiale în care li se cerea să precizeze dacă insistă asupra ratificării acordurilor cu Siria.

Preşedintele Comisiei de politică a relatat faptul că au fost remise Senatului spre ratificare patru proiecte de lege pentru ratificarea unor tratate şi acorduri cu Siria în primul trimestru al acestui an, însă la nivelul Comisiei au avut loc două şedinţe în care s-a analizat oportunitatea continuării procedurilor de ratificare.

"Comisia pentru politică externă în ansamblul său, putere şi opoziţie a decis să propună îngheţarea pentru o anumită perioadă de timp, până în cursul lunii septembrie a acestui an a procedurilor de ratificare. Explicaţia şi argumentaţia a fost destul de clară, nu am considerat oportun ratificarea acestor acorduri în clipa de faţă şi nu am dorit să supunem România interpretării că ar încălca poziţia exprimată de Uniunea Europeană şi comunitatea internaţională democratică în ansamblul său, începând cu Statele Unite, începând cu Naţiunile Unite, care condamnă în termeni foarte fermi crimele la care recurge actualul regim de la Damasc, violenţele împotriva propriei populaţii", a explicat Corlăţean. El a subliniat că această poziţie a fot adoptată inclusiv de senatorii puterii, iar o poziţie similară ar fi avut oficialii MAE în luna iunie.

Corlăţean a prezentat inclusiv o scrisoare transmisă, pe 12 septembrie, premierului Emil Boc şi ministrului de Externe, Teodor Baconschi, în care se prezenta situaţia internaţională şi poziţia adoptată de Comisia de politică externă, fiind solicitată o poziţie oficială a Guvernului privind continuarea procedurilor de ratificarea a acordurilor cu Siria. "Solicităm Guvernului României să-şi prezinte poziţia oficială, clară şi lipsită de ambiguităţi faţă de oportunitatea finalizării în perioada următoare a procedurii de ratificare pentru acordurile menţionate. În situaţia în care Guvernul României îşi angajează responsabilitatea în această direcţie, Comisia de politică externă din Senat este disponibilă să identifice o soluţie de reluare a procedurii de ratificare", se arată în documentul prezentat. Întrebat dacă în Senat va fi menţinută îngheţarea ratificării acordurilor cu Siria dacă Guvernul nu dă un răspuns pe această problemă, Corlăţean a răspuns afirmativ, precizând că în acest moment situaţia Siriei la nivel internaţional e mai proastă.

Ulterior, MAE a transmis că susţine ratificarea tratatului de extrădare dintre România şi Siria, prin vocea purtătorului de cuvânt al instituţiei. "Tratatul privind extrădarea între România şi Republica Arabă Siriană şi Tratatul între România şi Republica Arabă Siriană privind transferarea persoanelor condamnate în vederea executării pedepselor privative de libertate au fost trimise la Parlament încă din februarie 2011. Reprezentaţii Ministerului de Externe au susţinut ratificarea acestor tratate în cadrul reuniunilor pe acest subiect de la Senat unde au fost invitaţi să participe, ultima dată în mai 2011", a declarat, într-un briefing de presă, purtătorul de cuvânt al MAE, Doris Mircea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor