Omar Hayssam rămâne cu pedeapsa de 16 ani de închisoare în dosarul Volvo, decizia nu este definitivă
Curtea de Apel Bucureşti a decis marţi că Omar Hayssam rămâne cu pedeapsa de 16 ani de închisoare hotărâtă în dosarul Volvo, în care a fost trimis în judecată pentru înşelăciune, însă decizia nu este definitvă şi poate fi atacată cu recurs.
Curtea de Apel a respins marţi apelul făcut de Hayssam şi de Omar Mohamad, judecat în acelaşi dosar pentru înşelăciune.
Astfel, Hayssam rămâne cu o pedeapsă de 16 ani de închisoare, în timp ce Omar Mohamad are de executat 14 ani de închisoare.
Omar Hayssam a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la 16 ani de închisoare, pentru înşelăciune, în dosarul Volvo, în care a fost trimis în judecată, în septembrie 2005, pentru că ar fi înşelat mai multe firme de leasing cu 22 de capete tractor pe care apoi le-a exportat cu acte false.
Tribunalul Bucureşti a decis, pe 25 mai 2010, condamnarea lui Hayssam la 16 ani de închisoare, pentru înşelăciune, dar şi la interzicerea unor drepturi pentru 10 ani. De asemenea, sirianul a primit şi o pedeapsă de 10 ani de închisoare, pentru asociere în vederea săvârşirii unei infracţiuni, însă instanţa a dispus ca Hayssam să execute pedeapsa cea mai grea, de 16 ani de închisoare.
De asemenea, Qasim Eesa a fost condamnat la 14 ani de închisoare, pentru înşelăciune, precum şi interzicerea unor drepturi timp de zece ani, dar şi la o pedeapsa de opt ani de închisoare, pentru asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni. Qasim Eesa va executa pedeapsa cea mai grea, de 14 ani, potrivit deciziei.
Totodată, Omar Mohamad a primit o pedeapsă de 14 ani de închisoare pentru înşelăciune şi una de 8 ani de închisoare pentru asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, precum şi o a treia pedeapsă, de cinci ani de închisoare, care viza falsificarea de documente vamale, urmând să execute pedeapsa cea mai grea, de 14 ani. Şi acestuia i s-a interzis exercitarea unor drepturi pentru zece ani.
Totodată, instanţa a dispus obligarea celor trei la plata, în solidar, a 480.760 de euro către Volvo Truck, precum şi la 1.114.223 de euro către AFIN Leasing. De asemenea, judecătorul a decis instituirea unui sechestru asigurator asupra bunurilor mobile şi imobile ale celor trei, până la concurenţa sumelor pe care trebuie să le plătească. În plus, cei trei au fost obligaţi la plata a 10.000 de lei cheltuieli judiciare către stat.
Omar Hayssam a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT în septembrie 2005 în dosarul Volvo, fiind acuzat de înşelăciune.
Procurorii spun că Omar Hayssam ar fi înşelat mai multe firme de leasing cu 22 de capete-tractor marca IVECO şi Volvo pe care apoi le-a exportat cu acte false în Siria.
Omar Hayssam a negat acuzatiile aduse de procurori şi a dat vina pe partenerii săi de afaceri, din acest motiv el contestând şi soluţia de scoatere de sub urmărire penală dată de procurorii DIICOT lui Mohammad Munaf care era asociat cu Hayssam în Grupul de Firme Manhattan prin care s-a şi făcut „afacerea”. Contestaţia acestuia a fost însă respinsă, în iulie 2009.