ACL a depus cererea de înfiinţare a unei comisii parlamentare de anchetă pentru "ofiţerul acoperit"

Tinel Gheorghe şi George Scutaru, conferinţă de presă la sediul ACL
Tinel Gheorghe şi George Scutaru, conferinţă de presă la sediul ACL (Epoch Times România)

Alianţa Creştin-Liberală (ACL) a înregistrat marţi, la Parlament, o cerere de constituire a unei comisii parlamentare de anchetă, care să "lămurească" afirmaţiile preşedintelui Traian Băsescu cu privire la existenţa unui ofiţer acoperit printre candidaţii la prezidenţiale.

"Am înregistrat astăzi (n.r. marţi) cererea noastră adresată Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor privind constituirea unei comisii parlamentare de anchetă la nivelul Camerei Deputaţilor, pentru a lămuri această informaţie lansată în spaţiul public de preşedintele Traian Băsescu, cum că unul dintre candidaţi la cea mai înaltă funcţie în stat este ofiţer acoperit", a anunţat liderul deputaţilor PDL, Tinel Gheorghe, într-o conferinţă de presă comună cu liderul deputaţilor PNL, George Scutaru.

Conform Agerpres, deputatul a mai anunţat că cererea ACL este semnată de 109 deputaţi PNL şi PDL, aceştia solicitând invitarea la această comisie, a preşedintelui Traian Băsescu, a candidaţilor şi a reprezentanţilor serviciilor de informaţii.

"Sperăm că toţi candidaţii înscrişi în cursă să răspundă solicitărilor comisiei şi mai ales, pentru că nu vrem să planeze nicio suspiciune asupra serviciilor de informaţii, credem că şi ele au interesul să lămurească această problemă. Sub nicio formă intenţia noastră nu este de a arunca vreo umbră asupra activităţii acestui serviciu, dar aspectul, problematica ridicată de preşedintele Traian Băsescu este foarte importantă şi foarte gravă şi nu poate fi lăsată nelămurită", a mai declarat liderul deputaţilor PDL.

În comisia de anchetă pe care o solicită ACL vor fi propuşi să facă parte membri ai comisiilor parlamentare pentru controlul activităţii serviciilor speciale "pentru a nu exista discuţii cu privire la calitatea de a beneficia de informaţii strict secrete".

Tinel Gheorghe a lansat şi un apel către social-democraţi, să susţină această comisie, dacă Victor Ponta nu are nimic de ascuns. La rândul său, George Scutaru a precizat că, cel mai probabil, solicitarea ACL va fi discutată miercuri în Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor.

Reamintim că, în urmă cu o săptămână, preşedintele Traian Băsescu a afirmat la B1 TV că unii dintre candidaţii la preşedinţie au "omis" să-şi treacă în CV dacă au fost sau nu ofiţeri sub acoperire. Şeful nu a dat niciun nume, lăsând ca suspiciunea să planeze asupra tuturor candidaţilor (mai puţin asupra Elenei Udrea, pe care preşedintele o susţine în mod deschis).

Ca urmare a acestor declaraţii, ACL a cerut o comisie de anchetă care să afle cine ar putea fi misteriosul ofiţer, iar Klaus Iohannis a dat asigurări că nu a fost ofiţer al serviciilor, nici acoperit şi nici descoperit.

Victor Ponta a declarat şi el că, în calitate de vicepreşedinte CSAT, a fost verificat de Băsescu, iar Monica Macovei a declarat şi ea că a fost verificată în repetate rânduri de preşedinte şi de instituţii, şi nu este "ofiţer acoperit sau în orice alt fel, al vreunui serviciu de informaţii român sau străin".

Monica Macovei a cerut să se urmeze "singura cale instituţională" pentru a fi lămurite acuzaţiile preşedintelui, şi anume, comisiile permanente de control ale SRI şi SIE din Parlament să lămurească subiectul operativ, discutând cu directorii celor două servicii. O comisie parlamentară specială de anchetă este adesea, a remarcat Macovei, o manieră prin care un subiect urmează a fi îngropat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne