Academia de Studii Economice Bucureşti sărbătoreşte în luna aprilie 100 de ani de activitate

Academia de Studii Economice (Mihuţ Savu / Epoch Times)
Epoch Times România
22.03.2013

Academia de Studii Economice (ASE) din Bucureşti sărbătoreşte anul acesta, pe data de 6 aprilie, 100 de ani de la înfiinţare, au anunţat vineri reprezentanţii instituţiei de învăţământ superior.

Centenarul va fi marcat printr-o serie de evenimente la care vor participa dascăli şi studenţi, alumni şi personalităţi din diverse domenii de activitate, diplomaţi şi reprezentanţi ai unora dintre cele mai importante centre universitare din lume.

Potrivit sursei citate, pe 6 aprilie 1913, Regele Carol I al României semna Legea de înfiinţare a “Academiei de Înalte Studii Comerciale şi Industriale”, al cărei scop era “de a da cunoştinţe superioare şi aprofundate în domeniul ştiinţelor comerciale şi economice, de a pregăti pentru carierele comerciale şi industriale precum şi de a pregăti pentru funcţiunile administraţiilor publice, cu caracter economic”.

Iniţiativa înfiinţării Academiei i-a aparţinut lui Nicolae D. Xenopol, aflat la conducerea Ministerul Industriei şi Comerţului, şi unui grup de tineri economişti şcoliţi în Occident. Deşi proiectul a fost criticat initial, din cauza momentului ales – România era atunci pe punctul de a participa la cel de-al doilea război balcanic – demersul s-a dovedit un succes, în primul an înscriindu-se 600 de studenţi, mai spun sursele citate.

De-a lungul timpului, Academia de Studii Economice şi-a confirmat rolul atribuit de primul rector, profesorul Anton Davidoglu, acela de “nucleu în jurul căruia să se concentreze toată activitatea economică”, mai arată reprezentanţii instituţiei de învăţământ superior. “Pe lângă transformările instituţionale, universitatea noastră a cunoscut un proces permanent de regenerare a corpului profesoral, acesta fiind îmbogăţit cu dascăli de mare valoare, dintre care o mare parte au studiat şi au obţinut diplome de masterat sau doctorat la universităţi de prestigiu din întreaga lume. Putem spune, fără falsă modestie, că avem astăzi profesori de elită care fac posibilă renaşterea spiritului marilor noştri predecesori, cei care au dat strălucire Academiei încă de la înfiinţare”, a declarat Pavel Năstase, rectorul ASE.

În prezent, în cadrul universităţii studiază şi cercetează 22.684 de studenţi, la toate nivelurile, începând cu licenţa şi continuând cu masteratul, doctoratul, cursurile postuniversitare sau cele postdoctorale. “În istoria sa centenară, ASE a contribuit la şlefuirea destinelor a peste 300.000 de tineri, care se mândresc cu universitatea pe care au absolvit-o”, a mai spus Năstase.

Conform sursei citate, după 100 de ani de activitate academică, ASE este în prezent o universitate de cercetare avansată şi educaţie, acreditată instituţional de către ARACIS cu “grad de încredere ridicat”, având programele de studii universitare ierarhizate în prima categorie. “Această poziţionare ne onorează şi în acelaşi timp ne obligă să gândim strategii şi programe de management universitar prin care să valorificăm tradiţia şi prestigiul de care ne bucurăm în prezent, astfel încât să devenim o universitate competitivă pe plan internaţional”, a conchis rectorul ASE.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor