Abuzuri ale poliţiei de Ziua Drepturilor Omului în Beijing
alte articole
Sute de activişti chinezi au fost arestaţi în Beijing în 10 decembrie, după ce au protestat împotriva încălcărilor drepturilor omului în apropierea sediului conducerii Partidului Comunist Chinez şi în alte zone din Capitală.
Mulţi petiţionari şi chinezi ce au fost deposedaţi de terenuri, care au venit în Capitală pentru a-şi exprima nemulţumirile, s-au îndreptat către Comisia Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului pentru a protesta şi a depune reclamaţii împotriva regimului chinez. Aceştia au fost arestaţi şi puşi în autobuze de poliţia din apropiere, potrivit lui Jia Lianmei, un petiţionar din Beijing.
"Mulţi poliţişti şi ofiţeri deghizaţi au staţionat în zonă şi în alte locuri sensibile", a declarat Jia. "Petiţionarii au fost blocaţi cu mult înainte de a intra în clădirea Naţiunilor Unite." Cetăţenii obişnuiţi au fost, de asemenea, blocaţi, a adăugat Jia.
Lin Minjie, un activist pentru drepturile omului din oraşul Shenyang, provincia Liaoning, a precizat că arestarea arbitrară încalcă acordurile privind drepturile omului la care China este aparent parte.
Aproximativ 40 de activişti îndrăzneţi au mers direct la Zhongnanhai, sediul central al liderilor de top ai Partidului Comunist Chinez, să declare că dau în judecată Consiliului de Stat, cabinetul regimului chinez, pentru refuzul de a oferi informaţii cu privire la angajamentele luate în domeniul drepturilor omului.
Aceştia au fost, de asemenea, arestaţi şi bagaţi în maşinile de poliţie care aşteptau, conform relatărilor lui Cao Sunli, activist din Beijing, care şi-a luat masteratul la Universitatea Peking.
Cao a susţinut că el şi alţi activişti au abordat Consiliului de Stat de 17 ori pentru a solicita informaţii privind "Planul Naţional de Acţiune în domeniul Drepturilor Omului", un proiect al Partidului Comunist, care are menirea de a îmbunătăţi situaţia drepturilor omului în ţară, dar nu au primit încă niciun răspuns. Nicio explicaţie nu le-a fost dată pentru această atitudine.
Cao consideră comportamentul despotic al Consiliului de Stat ca fiind ilegal, acest fapt ducând la proteste care au fost înăbuşite rapid.