Absenţa prelungită a preşedintei Cristina Fernandez trezeşte ambiţii prezidenţiale timpurii

Absenţa de pe scena publică a preşedintei Argentinei, Cristina Fernández de Kirchner, care se prelungeşte de peste o lună, suscită ambiţii atât în rândul partidului de guvernământ, cât şi al opoziţiei pentru a ocupa fotoliul prezidenţial, notează ziarul ABC.
Preşedintele Argentinei, Cristina Fernandez de Kirchner. (JUAN MABROMATA / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
22.01.2014

Absenţa de pe scena publică a preşedintei Argentinei, Cristina Fernández de Kirchner, care se prelungeşte de peste o lună, suscită ambiţii atât în rândul partidului de guvernământ, cât şi al opoziţiei pentru a ocupa fotoliul prezidenţial, notează ziarul ABC.

Pe vremea soţului ei, fostul preşedinte Néstor Kirchner, niciun ministru sau fost ministru nu îndrăznea să-şi exprime ambiţiile prezidenţiale, dar situaţia ţării şi a guvernului sunt astăzi altele în Argentina. Mai sunt doi ani până se încheie mandatul văduvei lui Kirchner, iar peroniştii din partidul oficial - rebeli sau 'autentici', cum le place să se numească - încep să facă coadă la intrarea în Casa Rosada, sediul preşedinţiei.

Ministrul de interne şi al transporturilor, Florencio Randazzo, care la început şi-a exprimat timid această dorinţă în urmă cu două luni, acum se declară sus şi tare cel mai potrivit pentru a conduce Argentina începând din 2015, data alegerilor prezidenţiale. Randazzo a mărturisit că ia în serios în considerare posibilitatea de a se prezenta drept candidat al coaliţiei de guvernământ (Frente para la Victoria). Potrivit lui, această aspiraţie se datorează faptului că se simte 'susţinut şi aprobat' de Cristina Fernández de Kirchner.

Deocamdată, preşedinta nu se pronunţă asupra acestei chestiuni şi nici asupra unor probleme mai stringente, precum inflaţia sau negocierea datoriei ţării cu Clubul de la París (circa 9,5 miliarde de dolari). Este o problemă rămasă în suspensie pe care ministrul de finanţe, Axel Kicillof, încearcă să o rezolve săptămâna aceasta în cadrul vizitei sale în Franţa.

Kicillof, considerat unul din favoriţii preşedintei şi a fiului ei, Máximo Kirchner, se numără şi el printre posibilii succesori. Cel care a pus la cale intervenţia şi exproprierea companiei petroliere YPF nu se pronunţă încă asupra acestei succesiuni. Dar o fac alţii în locul lui, care îl plasează deja în blocstart pentru o cursă prezidenţială la care se anunţă mulţi doritori.

Deputatul partidului de guvernământ, Edgardo Depetri, a fost primul care l-a indicat pe Kicillof ca posibil succesor al moştenirii preşedintei ŤKť. Tot Depetri a deschis şi lista candidaţilor în cursa pentru Casa Rosada. 'Există mulţi candidaţi', a spus el recent. Între aceştia, i-a citat pe Sergio Uribarri, guvernatorul provinciei Entre Ríos, şi Jorge Capitanich, actual şef de cabinet şi şi guvernator al provinciei Chaco. Ultimul nu făcea parte din grupul 'kirchnerist' al puterii, dar a dat dovadă de o loialitate remarcabilă şi de o popularitate de invidiat.

La lista 'prezidenţiabililor' se adaugă şi 'oaia neagră' a peronismului, dar cu mare capacitate de a se adapta puterii de serviciu - Aníbal Fernández. Fostul şef de cabinet al Cristinei Fernández a anunţat că intenţiile sale de a-i succeda preşedintei rămân latente. 'Nu elimin posibilitatea', a spus el când a fost întrebat.

În faţa acestui scenariu, declaraţiile lui Franco Macri, om de afaceri şi tatăl actualului guvernator al capitalei Buenos Aires, Mauricio Macri, au căzut ca o găleată de apă rece. 'Viitorul preşedinte al ţării va proveni din La Cámpora', a declarat el revistei Noticias. 'La Cámpora' este organizaţia tinerilor simpatizanţi ai ŤKť înfiinţată de Máximo Kirchner, ai cărei exponenţi plasaţi în posturi importante - ca Mariano Recalde, în fruntea companiei aeriene Aerolíneas Argentinas (expropriată şi ea) - nu au dat rezultatele scontate.

Mauricio Macri, opozant feroce al guvernului Cristinei Fernández şi candidat al opoziţiei pentru alegerile din 2015, a fost şi el mirat de declaraţiile tatălui său, care a spus despre propriul fiu că 'are mintea, dar nu şi inima unui preşedinte'.

Partidul oficial nu-l pierde din vedere nici pe fiul risipitor, Sergio Massa, fost şef de cabinet al Cristinei, care a plecat din guvern pentru diferenţe ireconciliabile. Massa, ca şi ceilalţi aspiranţi, va trebui să caute aliaţi, mai ales când se va apropia data ieşirii - pe uşa din faţă sau din dos - a preşedintei din Casa Rosada. Data rămâne în continuare incertă, conchide ABC.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor