Abbas indeamna la recunoasterea ONU a statului palestinian

Presedintele palestinian Mahmoud Abbas a cerut comunitatii internationale, marti, sa recunoasca un stat palestinian la Natiunile Unite in septembrie si sa sprijine admiterea sa in organizatiile mondiale.
Şeful Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas (Atef Safadi-Pool / Getty Images)
Epoch Times România
19.05.2011

Presedintele palestinian Mahmoud Abbas a cerut comunitatii internationale, marti, sa recunoasca statul palestinian la intrunirea generala a Natiunile Unite in septembrie si sa sprijine admiterea sa in organizatiile mondiale.

Abbas a declarat intr-un articol al New York Times, ca presiunile politice americane nu au reusit sa opreasca programul de asezari ale Israelului in Cisiordania si ca palestinienii 'nu pot astepta la nesfarsit" pentru un stat al lor.

"Dorinta noastra pentru recunoastere ca stat nu ar trebui vazuta ca o cascadorie, prea multe vieti ale barbatilor si femeilor noastre au fost pierdute ca sa ne angajam in asa teatru politic," a scris, intr-un articol care a aparut cu trei zile inainte ca presedintele SUA, Barack Obama, sa il gazduiasca pe premierul israelian Benjamin Netanyahu la Casa Alba.

"Facem apel la toate natiunile prietenoase, iubitoare de pace, sa ni se alature in realizarea aspiratiilor noastre nationale prin recunoasterea statului Palestina cu granitele din 1967 si prin sprijinirea admiterii in Natiunile Unite", a cerut Abbas, referindu-se la limitele care inconjoara Cisiordania si Fasia Gaza.

Vizita de profil inalt a lui Netanyahu la Washington, unde va participa la o sedinta comuna a Congresului SUA pe 24 mai, este in general vazuta ca parte a unui efort diplomatic israelian de a convinge jucatorii internationali majori sa se opuna ofertei palestiniene.

Statele Unite ale Americii au fost indiferente la ideea de recunoastere ONU si au cerut palestinienilor si Israelului sa nu ia masuri unilaterale care ar putea pune in pericol un acord de pace final.

DISCUTIILE AU STAGNAT

Negocierile de pace gazduite de SUA au stagnat la scurt timp dupa ce au fost reluate la Washington acum opt luni, intr-o disputa despre noile cladiri din asezarile pe care Israelul le-a construit in Cisiordania, teritoriu capturat odata cu Fasia Gaza in razboiul din Orientul Mijlociu din 1967.

"Admiterea Palestinei in cadrul Natiunilor Unite ar deschide calea pentru internationalizarea conflictului ca o chestiune juridica, nu numai una politica", a declarat Abbas.

Recunoasterea din septembrie (cand se intruneste Adunarea Generala a ONU), ar permite Palestinei sa negocieze "din functia de membru al Natiunilor Unite, al carui teritoriu este ocupat militar de un alt membru ... si nu ca un popor invins gata sa accepte orice conditii sunt puse in fata lui", a spus el.

Abbas a aparat intelegerea de unitate cu Hamas, un grup islamist care a preluat Fasia Gaza in 2007, impotriva acuzatiilor Israelului cum ca acordul a fost o lovitura data procesului de pace.

"Negocierile raman prima noastra optiune, dar din cauza esecului lor de acum, suntem obligati sa apelam la comunitatea internationala pentru a ne ajuta in mentinerea oportunitatii pentru un final pasnic al conflictului. Unitatea nationala palestiniana este un pas cheie in acest sens," a scris el.

"Contrar fata de ceea ce afirma prim-ministrul Benjamin Netanyahu, si este de asteptat sa repete in aceasta saptamana in timpul vizitei sale la Washington, alegerea nu este intre unitate si pacea palestiniana cu Israelul, este intre o solutie a doua state si colonii."

Pregatind scena pentru calatoria sa in SUA, Netanyahu a declarat parlamentului Israelului luni, ca un guvern palestinian care include Hamas - a caror carta fondatoare face apel la distrugerea statului evreu - nu ar putea fi un partener de pace.

Dar, atragand critici din partea liderilor colonisti si ai politicienilor de dreapta, Netanyahu a pastrat perspectiva inmanarii unor parti din Cisiordania in cazul in care palestinienii accepta termenii lui de pace, declarand ca un acord ar include "suprafete ale patriei noastre."

Aceste conditii, care includ recunoasterea de catre palestinieni a Israelului ca patrie a poporului evreu si acceptarea unei prezente militare israeliene pe termen lung de-a lungul frontierei estice a viitorului lor stat, au fost respinse de catre Abbas.

O declaratie scrisa emisa de catre biroul lui Netanyahu a afirmat marti, ca incercarea lui Abbas a aratat faptul ca "conducerea palestiniana a vazut infiintarea unui stat palestinian, ca o modalitate de a continua conflictul cu Israelul, mai degraba decat sa-i puna capat."

''Abbas a ales o strategie de a stabili un stat palestinian si a folosi aceasta pozitie mai buna pentru un razboi diplomatic si juridic impotriva Israelului", a declarat un oficial senior al guvernului israelian, care a refuzat sa fie numit.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor