A venit timpul ca R. Moldova să discute cu Rusia 'stând în picioare, nu în genunchi'(presa)

Oraşul Chişinău.
Oraşul Chişinău. (BOGDAN FLORESCU / The Epoch Times)
Epoch Times România
20.09.2013

Rusia va continua presiunile asupra Republicii Moldova, dar aceasta nu trebuie să cedeze în faţa Moscovei, scrie vineri presa de la Chişinău, referindu-se la embargoul asupra vinurilor moldoveneşti. Ziarele de la Chişinău mai sugerează că acest embargo ar fi putut fi 'aranjat' chiar de opoziţia comunistă din Moldova.

Constantin Tănase se întreabă în 'Timpul' cum va proceda Republica Moldova dacă embargoul nu va fi ridicat, dacă vor fi trimişi acasă muncitorii şi se va închide robinetul la gaz?. Potrivit autorului, răspunsul e acelaşi: 'se va căciuli în faţa lui Putin. Rusia lui Putin nu este 'partenerul strategic' al Republica Moldova, ci inamicul ei strategic'. Editorialistul de la 'Timpul' susţine că a venit timpul ca Republica Moldova să discute cu Rusia, 'stând în picioare, nu în genunchi'.

'Jurnal de Chişinău' scrie că atacul Federaţiei Ruse împotriva Republicii Moldova e mai mult decât un război înaintea semnării de către Republica Moldova a Acordului de asociere cu UE. 'E începutul sfârşitului unei epoci', susţine publicistul Petru Bogatu, care crede că Putin a dezlănţuit împotriva Republicii Moldova războiul vinului şi împotriva Ucrainei cel al ciocolatei 'pentru că simte cum îi fuge pământul de sub picioare'.

'Ziarul Naţional' susţine că, în ajunul instituirii embargoului rusesc pentru vinurile moldoveneşti, deputaţi comunişti au 'zburat' din ţară. Potrivit unor surse din cadrul Partidului Comuniştilor, cel care a aterizat la Moscova pe 9 septembrie, cu o zi înainte de anunţarea embargoului, a fost deputatul comunist Grigore Petrenco. De asemenea liderul comuniştilor, Vladimir Voronin, precum şi deputatul Mark Tkaciuk au părăsit ţara cu câteva zile înainte de embargo. La câteva zile de la interzicerea vinurilor moldoveneşti pe piaţa rusă, când Moscova anunţa deja un posibil embargo şi pentru fructele moldoveneşti, lua calea spre Moscova fiul lui Vladimir Voronin, Oleg.

'Rebutate de ruşi, băuturile noastre tradiţionale sunt apreciate în străinătate', scrie 'Adevărul' care a discutat în această privinţă cu mai mulţi ambasadori şi artişti.

'Iurie Leancă, 100 de zile pe 'golgota' guvernării', titrează ' Adevărul' . Urmând tradiţia predecesorilor săi, la o sută de zile de la preluarea mandatului, premierul a ieşit în faţa presei, asigurând poporul că guvernul şi-a onorat angajamentele luate pe 30 mai. Dar mai e mult de lucru, a adăugat Iurie Leancă, iar experţii îl încurajează 'să-şi ducă crucea' şi spun că proba de foc va fi summitul de la Vilnius.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor