48 milioane de lei din bugetul Moldovei pentru statutul de membru în organizaţiile internaţionale
Republica Moldova este membru al 66 de organizaţii internaţionale şi regionale. În fiecare an, din bugetul de stat se plătesc milioane de lei în calitate de cotizaţii de membru în aceste structuri.
În anul 2012, statutul de membru al Republicii Moldova în organizaţiile internaţionale şi regionale va costa bugetul de stat 48 milioane de lei. Lista acestor organizaţii a fost aprobată de către Guvern în cadrul şedinţei din 22 februarie 2012. Conform listei, cotizaţiile se plătesc în lei, dolari, euro, ruble ruseşti, lire sterline şi franci elveţieni.
Banii vor fi utilizaţi pentru a achita cotizaţii în organizaţii parlamentare europene, organizaţii CSI şi structuri internaţionale, cum ar fi ONU, UNESCO, OSCE, Consiliul Europei, Interpol etc.
"Sunt sume prevăzute pentru plata deplină a cotelor pentru anul 2012 şi sunt sume care ţin de datoriile acumulate pe parcursul anilor", a menţionat ministrul Finanţelor, Veaceslav Negruţă.
Cele mai mari taxe sunt plătite la Consiliul Europei - 5,1 milioane de lei, Banca Internaţională de Reconstrucţie şi Dezvoltare - 5 milioane de lei, Cooperarea Economică în Bazinul Mării Negre- 4,1 milioane de lei, Organizaţia Mondială a Sănătăţii - 2,36 milioane de lei, Comisia Dunării - 2,3 milioane de lei, Organizaţia Mondială a Muncii-2,2 milioane de lei, telecompaniei interstatale "MIR"- 2, 2 milioane lei şi Adunarea Interparlamentară CSI - 2 milioane de lei.
Cea mai mică cotizaţie de membru este plătită la INTOSAI (Organizaţia Internaţională a Instituţiilor Supreme de Audit) - 6453 de lei şi EUROSAI (Organizaţia Europeană a Instituţiilor Supreme de Audit) - 7366 de lei.
Din lista organizaţiilor CSI, fac parte un număr de 7 organizaţii. Suma totală datorată de Moldova acestor organizaţii se ridică la circa 4,8 mln lei. Din această sumă, aproximativ 1,3 mln lei se prognozează să fie transferate Comitetului Executiv al CSI şi 2,2 mln lei - reprezentanţei din Republica Moldova a Teleradiocompaniei Interstatale „MIR”.
Dintre organizaţiile parlamentare la care ţara noastră este parte, menţionăm Adunarea Interparlamentară CSI, căreia se propune să fie transferat în 2012 o sumă de circa 2,1 mln lei. Statutul de membru în Adunarea Parlamentară a OSCE ar urma să ne coste în acest an circa 22,5 mii, iar în Adunarea Parlamentară a Franconfoniei - circa 46 mii lei.