400 de radare noi pe şoselele din România. Unde vor fi amplasate?

Autostrada Soarelui (Epoch Times România)
Ana Ion
28.03.2025

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a anunţat că vor fi instalate 400 de radare fixe pe o serie de drumuri pentru a reduce viteză excesivă şi preveni accidentele.

Oficialii CNAIR susţin că acestea, împreună cu cele 700 de radare pe trepied utilizate de Poliţia Română, vor asigura o monitorizare completă a traficului, totalizând 1.100 de sisteme de detectare a vitezei pe şoselele din ţară, scrie Ziare.com.

Potrivit companiei de drumuri, în 2026, România va beneficia de 400 de radare fixe, 700 de radare pe trepied şi cel puţin 300 de radare mobile pentru a combate viteza excesivă, la care se adaugă şi sistemele radar instalate pe autospecialele de poliţie, precum şi un elicopter achiziţionat anul trecut de Ministerul de Interne, echipat cu o cameră radar de înaltă performanţă.

„În prima etapă, aceste radare fixe vor fi montate pe Drumurile Naţionale cu risc ridicat de accidente. Primele camere vor fi puse în funcţiune pe autostrada Bucureşti-Piteşti, autostrada Bucureşti-Constanţa şi pe autostrada Bucureşti-Ploieşti. De asemenea, în prima etapă vor fi montate radare fixe şi pe DN1, DN2, DN6 şi DN7. O parte dintre aceste camere vor face parte din sistemul E-sigur pentru identificarea vitezei. În momentul în care un radar fix detectează depăşirea vitezei legale, sistemul va alerta automat Poliţia. Un ofiţer din cadrul Poliţiei Române va analiza imaginile şi va dispune măsurile care se impun”, a explicat purtătorul de cuvânt al CNAIR, Alin Şerbănescu.

Acesta a mai adăugat că există deja o hartă interactivă a drumurilor din România, iar cu ajutorul camerelor, „putem să vedem în orice moment care este starea unui sector de drum, dacă sunt evenimente rutiere, dacă avem blocaje etc. De exemplu, dacă se produce un accident, pe harta interactivă va apărea cu roşu acel sector de drum. Acum suntem în faza de reconfigurarea sistemului şi vom include camerele de supraveghere şi sistemul pentru camera radar. Săptămâna aceasta s-a lansat licitaţia pentru a actualiza softul necesar plăţii rovinietei, iar din 2026 vom avea 400 de camere fixe de radar pentru identificarea celor care circulă cu viteză prea mare pe drumurile naţionale şi pe autostrăzi”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor