35 de miliarde de euro pe sezon din buzunarul suporterilor „fără frontiere”

Un număr din ce în ce mai mare de suporteri europeni susţin echipele favorite în străinătate, aceşti fani ajungând să cheltuiască într-un sezon suma totală de 35 de miliarde de euro, se arată într-un studiu mastercard şi European Business School
Suporteri pe stadionul Auguste Delaune, Franţa, 18 mai 2012 (FRANCOIS NASCIMBENI / AFP / GettyImages)
Bogdan Costea
18.05.2012

Un număr din ce în ce mai mare de suporteri europeni susţin echipele favorite în străinătate, aceşti fani ajungând să cheltuiască într-un sezon suma totală de 35 de miliarde de euro, se arată într-un studiu mastercard şi European Business School (EBS).

Studiul relevă faptul că sporirea numărului de echipe şi implicit a numărului de meciuri în Liga Campionilor, creşterea mobilităţii, susţinută de un transport internaţional ieftin, precum şi canalele new media ce permit accesul accesul la informaţiile cluburilor şi la legătura cu alţi fani au condus la apariţia unei noi categorii de suporteri în Europa, numită "fără frontiere", fani care susţin echipe din străinătate.

Raportul precizează că 25 la sută dintre suporterii europeni urmăresc o echipă de fotbal din străinătate, cele mai apreciate cluburi fiind FC Barcelona (25 %), Real Madrid (10 %), Manchester United (8 %), Chelsea (5 %) şi Liverpool (5 %). Numărul acestor fani este estimat la 41 de milioane, majoritatea - 60 % - fiind ataşaţi de filozofia de joc şi de valorile unui club (categoria highlight fans).

Structura cheltuielilor "suporterilor fără frontiere" într-un sezon arată că sumele cele mai mari sunt plătite pentru abonamente la canalele TV premium, ce nu intră în grila de bază (21 %), pentru achiziţionarea de produse cu logo-ul echipei favorite (13 %), pariuri (13 %), cazare (13 %), transport (12 %) şi pentru bilete la meci (10 %). De asemenea, din cele 35 de miliarde de euro, 7 % este cheltuit de fani pentru consumul de produse pe stadion, 6 % pentru consumul în barurile sau puburile unde urmăresc meciurile şi 5 % pentru vizionarea de meciuri pe canalul TV al clubului.

Unul din patru "suporteri fără frontiere" participă la meciurile echipelor străine, jucate pe teren propriu. Cazarea şi transportul aferente participării la meciuri sau vizita pe stadionul preferat costă 8,75 miliarde de euro, în fiecare an – un sfert din totalul cheltuielilor.

Impactul meciurilor asupra turismului este unul pozitiv. O treime dintre "suporterii fără frontiere" şi-au rezervat o vacanţă doar cu intenţia de a vedea un meci sau de a vizita stadionul echipei preferate. O cincime dintre fani merg la meci şi vizitează şi oraşul sau integrează meciul într-o vacanţă obişnuită. În total, oraşele care găzduiesc "suporterii fără frontiere" la meciurile UEFA Champions League beneficiază de aproximativ 4,5 miliarde de euro pe sezon.

Top 5 stadioane preferate de aceşti fani cuprinde Camp Nou din Barcelona (19 %), Allianz Arena din München (11 %), Santiago Bernabeu din Madrid (10 %), Anfield Road din Liverpool (9 %) şi Old Trafford din Manchester (7 %).

Raportul a fost publicat cu două zile înaintea finalei Ligii Campionilor din acest sezon, care va opune, sâmbătă, de la 21.45, pe Fusball Arena (Allianz Arena) din München, echipele Bayern München şi Chelsea Londra.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor