Vladimir Putin cere moratoriu asupra sancţiunilor la G20, din cauza pandemiei virusului Wuhan

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Ronald Martinez / Getty Images)

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a cerut joi o scutire de sancţiuni în contextul pandemiei virusului Wuhan, spunând liderilor G20 că este o problemă „de viaţă şi de moarte”.

Liderul nu a specificat care ţări ar trebui să fie luate în vedere pentru scutirea de sancţiuni, ci a vorbit în general.

"În mod ideal, ar trebui să introducem un ... moratoriu comun privind restricţiile asupra mărfurilor esenţiale, precum şi asupra tranzacţiilor financiare pentru achiziţionarea lor", a spus Putin la o întâlnire virtuală a liderilor G20.

"Vorbesc despre ţările care suferă cel mai mult de această pandemie. Până la urmă este o problemă de viaţă şi de moarte, este o problemă pur umanitară".

„Aceste chestiuni ar trebui să nu ţină seama de orice fel de politică”, a adăugat Putin.

Rusia s-a confruntat cu numeroase runde de sancţiuni occidentale în urma anexării Crimeei în 2014 şi pentru rolul său în criza Ucrainei.

Kremlinul este, de asemenea, un aliat al mai multor ţări sancţionate de Occident, şi anume Iranul şi Coreea de Nord - ambele pentru programe nucleare ilegale, sfidarea unor rezoluţii ale ONU şi ambele conduse de regimuri totalitate care nu respectă drepturile omului şi îşi supun frecvent cetăţenii relelor tratamente.

Şeful Kremlinului a spus că este important să se stabilească „coridoare verzi fără războaie comerciale şi sancţiuni” care să asigure aprovizionarea cu medicamente, alimente, echipamente şi tehnologie.

Putin a prezis, de asemenea, că actuala criză va fi mai dură decât criză financiară din 2008-2009, iar conflictele comerciale şi sancţiunile nu fac altceva decât să o agraveze.

„Fără îndoială, nu ne putem permite să acţionăm după principiul 'fiecare pentru el', a spus preşedintele rus, adăugând că ţările trebuie să se alăture forţelor pentru dezvoltarea vaccinurilor şi tratamentelor medicamentoase.

Coronavirusul şi scăderea accentuată a preţurilor petrolului au provocat o criză dublă pentru economia rusă, făcând extrem de dificile promisiunile lui Putin de a stimula creşterea şi de a ridica nivelul de trai al ruşilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe