24 de morţi şi 217 dispăruţi după ce un feribot s-a scufundat în Filipine

Cel puţin 24 de persoane au murit şi alte 217 sunt date dispărute după ce un feribot cu aproximativ 870 de pasageri la bord a intrat în coliziune vineri seara cu un vas de marfă, în arhipelagul Filipinelor.
(Andrei Popescu/Epoch Times Romania)
Epoch Times România
17.08.2013
Cel puţin 24 de persoane au murit şi alte 217 sunt date dispărute după ce un feribot cu aproximativ 870 de pasageri la bord a intrat în coliziune vineri seara cu un vas de marfă, în arhipelagul Filipinelor. Imediat după impact, feribotul a început să se scufunde iar căpitanul a ordonat abandonarea navei, informează Paza de Coastă filipineză.

În jur de 629 de persoane au putut fi salvate, marea majoritate urcându-se în bărcile pescarilor ce le-au sărit în ajutor, dar 217 persoane sunt încă dispărute, a declarat Garda de Coastă.

Feribotul "MV Toma de Aquino", construit în urmă cu 40 de ani, se apropia de staţiunea Cebu atunci când a intrat în coliziune cu nava de marfă "Sulpicio Express 7". Accidentul a avut loc în jurul orei locale 21:00 (13:00 GMT), la aproximativ un kilometru de Cebu.


"Operaţiunile de căutare şi salvare ale marinei şi pazei de coastă continuă, cu ajutorul unor vase comerciale", a declarat sâmbătă Şeful Pazei de Coastă, amiralul Luis Tuason, pentru un post de radio local, raportează Reuters.

"Numărul de dispăruţi este încă foarte mare", a mai declarat amiralul.

Compania ce deţine "Sulpicio Express 7" nu este listată la bursă şi a mai fost implicată într-un accident maritim deosebit de grav. La vremea respectivă, comapania care acum se numeşte Filipine Span Asia Carrier Corp, era cunoscută sub numele Sulpicio Lines Inc, şi era proprietar al feribotului " MV Dona Paz". În decembrie 1987, "MV Dona Paz" s-a ciocnit cu un tanc petrolier în Marea Sibuyan. Accidentul a fost cumplit: 4375 de oameni de pe feribot şi-au pierdut viaţa, şi, alături de ei, 11 din cei 13 membri ai echipajului petrolierului.

Sute de oameni mor în fiecare an în accidente de feribot în Filipine, un arhipelag cu 7.100 de insule care deţine o tristă notorietate în ceea ce priveşte nivelul foarte scăzut al nivelului de siguranţă al călătoriilor pe mare. Feriboturile sunt adesea supraîncărcate cu oameni, depăşind capacitatea maximă admisă, iar multe dintre vase sunt vechi şi în strare precară.

Amiralul Tuason a declarat că feribotul a solicitat o manevră în timp ce se apropia de port, cu câteva minute înainte de accident, dar nu se ştie încă dacă nava de marfă a fost de acord.

Căpitanii au fost salvaţi şi sunt în viaţă, dar nu au putut fi încă interogaţi, a spus Tuason.

Unul dintre pasageri a declarat reporterilor ca a simţit cum vasul de marfă i-a lovit şi câteva minute mai târziu, a observat cum nava lor se scufundă. "Am luat o vestă de salvare şi am sărit peste bord. Am văzut mulţi pasageri făcând acelaşi lucru."

La rândul său, un membru al echipajului a declarat că feribotul s a scufundat în 10 minute de la coliziune.

"Coliziunea a făcut o gaură mare în feribot, iar apa a început să intre cu repeziciune, astfel încât căpitanul a ordonat să abandonăm nava", a declarat un membru al echipajului. Cei mai mulţi dintre pasageri erau deja echipaţi cu veste de salvare, înainte ca nava să se fi scufundat, a adăugat el.

Un alt pasager, Jerwin Agudong, a spus că mai multe persoane au rămas prinse pe navă. "Se pare că unii nu au putut să iasă. Am văzut cadavre", a declarat el.

Pescarii de pe mal povestesc că au văzut rachetele de semnalizare prin care se cerea ajutor pentru naufragiaţi. "Era foarte întuneric şi am auzit o mulţime de oameni care strigau, cerând ajutor", a declarat pentru Reuters George Palmero, un pescar de 35 de ani, care a ajutat la salvarea a 10 supravieţuitori.
Căutările celor 217 oameni dispăruţi vor continua.
România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor