2022 - an negru pentru Banca Naţională a Elveţiei, care a înregistrat cea mai mare pierdere din istorie: 143 de miliarde USD

Banca Naţională a Elveţiei
Banca Naţională a Elveţiei (Captură ecran)

Banca Naţională a Elveţiei (SNB) a anunţat luni, cea mai mare pierdere din istoria sa de 115 ani - 132 de miliarde de franci elveţieni (143 de miliarde de dolari) -, înregistrată anul trecut, raportează Reuters.

O întărire a francului elveţian a avut, de asemenea, un impact negativ.

Sursa citată mai informează că cifra provizorie de luni, care a marcat o revenire de la un profit de 26 de miliarde de franci în 2021, a fost mult mai mare decât precedenta pierdere record de 23 de miliarde de franci înregistrată în 2015. Comparativ, pierderile de anul trecut ale SNB depăşesc Produsul Intern Brut anual al Marocului (132 de miliarde de dolari).

SNB va publica cifrele anuale detaliate pe 6 martie.

Aceasta a înregistrat o pierdere de 131 de miliarde de franci din poziţiile sale valutare - cele peste 800 de miliarde de franci în acţiuni şi obligaţiuni pe care le-a cumpărat în timpul unei campanii îndelungate de slăbire a francului elveţian.

Pieţele bursiere globale au slăbit, iar preţurile obligaţiunilor au scăzut anul trecut, deoarece băncile centrale din întreaga lume, inclusiv SNB, au majorat ratele dobânzilor pentru a combate inflaţia.

Francul elveţian puternic - a depăşit paritatea faţă de euro în iulie - a dus la pierderi legate de cursul de schimb.

Singurul aspect pozitiv a fost reprezentat de deţinerile de aur ale SNB, care se ridicau la 1.040 de tone la sfârşitul anului 2021 şi au câştigat 400 de milioane de franci în valoare în cursul anului 2022.

Din cauza pierderii din anul 2022, banca centrală nu va putea face plata obişnuită guvernelor centrale şi cantoanore elveţiene, a precizat banca centrală. Anul trecut, SNB a plătit 6 miliarde de franci.

Totuşi, este puţin probabil ca pierderea să aibă un impact asupra politicii SNB. Aceasta a majorat ratele dobânzilor de trei ori în 2022, în timp ce preşedintele Thomas Jordan a încercat să oprească inflaţia ridicată din Elveţia, au declarat analiştii.

"Pierderile colosale ale SNB nu vor schimba deloc politica sa monetară. Reputaţia ridicată a SNB ajută ca aceasta să nu fie nevoită să schimbe nimic", a declarat Karsten Junius, economist la J.Safra Sarasin.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie