2013, un an cu bune şi cu rele pentru sportul românesc
alte articole
Sportul românesc a avut un an 2013, post-olimpic, cu bune şi cu rele, dar din punct de vedere statistic trebuie remarcat că în palmaresul său nu figurează niciun titlu mondial în probe olimpice.
An de reaşezare a loturilor şi strategiilor după Jocurile Olimpice de la Londra, 2013 a adus succese pentru sportul românesc, mai ales la tenis, scrimă, haltere, canotaj sau judo, dar şi decepţii precum desfiinţarea echipei de handbal feminin Oltchim Rm. Vâlcea ori ratarea calificării la Cupa Mondială de fotbal din Brazilia.
Succese notabile s-au înregistrat în anul ce se încheie la jocurile polisportive la care am avut reprezentanţi.
România a organizat în 2013 cea mai mare competiţie sportivă de după Universiada din 1981 de la Bucureşti - Festivalul Olimpic al Tineretului European (FOTE), în perioada 17-23 februarie, la Braşov, eveniment care s-a dovedit a fi un real succes. România a ocupat locul 8 în clasamentul final, cu o medalie de aur şi 2 de argint.
La ediţia de vară a FOTE, care a avut loc în Olanda, tinerii sportivi români 12 în clasamentul final pe naţiuni, cu două medalii de aur, şapte de argint şi şapte de bronz.
La Jocurile Francofoniei de la Nisa, România s-a clasat pe locul 4 în clasamentul final, cu 23 de medalii, 9 de aur, 10 de argint şi 4 de bronz..
România a încheiat Universiada de vară de la Kazan (Rusia) pe locul 30 în clasamentul pe medalii, cu două de aur şi patru de bronz.
La Jocurile Mondiale de luptă SportAccord, de la Sankt Petersburg, România a ocupat locul 20, cu un bilanţ de nouă medalii, una de aur, trei de argint şi cinci de bronz.
Sportiva română a anului este, incontestabil, jucătoarea de tenis Simona Halep, care a explodat în 2013, câştigând nu mai puţin de şase titluri WTA. Monica Niculescu a cucerit şi ea primul titlu WTA din carieră, în timp ce Sorana Cîrstea a disputat o finală. Băieţii, chiar şi Horia Tecău, care şi-a adăugat în palmares trei titluri la dublu, alături de Max Mirnîi, au rămas în continuare datori în 2013.
Scrima românească a fost una dintre cele mai productive discipline olimpice în acest an, cu două titluri europene la individual (Ana-Maria Brânză şi Tiberiu Dolniceanu), plus o medalie de argint pe echipe la spadă feminin la Europene. Bilanţul excelent a fost completat cu o medalie de argint şi două de bronz la Mondiale, dar şi cu locul 1 în Cupa Mondială la spadă, adjudecat de Brânză, şi alte succese la diverse concursuri.
Gimnastica artistică românească a avut o comportare meritorie la Europene, cu 7 medalii (una de aur, cinci de argint şi una de bronz), dar s-a situat sub aşteptări la Mondiale, unde Larisa Iordache a cucerit singura medalie, bronz la sol. Bilanţul a fost completat, totuşi, cu victorii ale aceleiaşi sportive, în jurul căreia se va forma noul lot naţional, în "Memorialul Arthur Gander", în Cupa Elveţiei, la concursul Elite Gym Massilia, în etapele de Cupă Mondială de la Anadia şi Glasgow, locul doi la etapa de la Stuttgart etc. Merită menţionată şi retragerea din activitate a Sandrei Izbaşa, după o carieră de excepţie.
Gimnastica aerobică a fost din nou în prim plan, cu 3 medalii de aur şi două de argint la Europenele din Franţa.
Halterele au avut un an excelent, mai ales la tineret şi juniori. Succesele înregistrate la Europenele de la Tirana au fost umbrite de cazurile de dopaj ale lui Răzvan Martin şi Elena Andrieş, astfel că sportivii români au pierdut cinci medalii din acest motiv şi au încheiat cu un bilanţ de 4 medalii de argint şi 4 de bronz. La Mondiale s-a participat cu doar doi sportivi, însă Loredana Toma (18 ani) a reuşit un remarcabil loc 4.
Canotajul românesc a avut un reviriment în 2013, după eşecul neaşteptat de la Olimpiada londoneză. Sportivii români au cucerit două medalii de aur şi una de argint la Europene, în timp ce la Mondiale au obţinut două medalii de argint.
Şi la judo bilanţul poate fi considerat destul de bun, chiar dacă la seniori s-a obţinut o singură medalie, argint (Andreea Chiţu) la Europene. S-au reuşit numeroase clasări pe podium la concursuri internaţionale de seniori, chiar dacă fosta campioană olimpică Alina Dumitru s-a retras din activitate, iar vicecampioana Corina Căprioriu a ratat cea mai mare parte a sezonului. Rezultate deosebite au venit la europenele şi mondialele de tineret şi juniori.
Chiar dacă nu au reuşit să câştige medalii, luptătorii români s-au prezentat onorabil în competiţiile seniorilor, iar la tineret, juniori şi cadeţi au avut rezultate care dau speranţe în revigorarea acestui sport, care în anul ce se încheie a avut mari emoţii legate de prezenţa sa în programul olimpic viitor.
La kaiac-canoe, sportivii români au cucerit două medalii de argint şi patru de bronz la Europene, precum şi una de bronz la Mondiale, dar bilanţul este considerat modest, sub aşteptări, chiar de responsabilii acestei federaţii cu o mare tradiţie.
Atletismul românesc nu s-a remarcat la nivel de seniori prin rezultate de marcă, triplusaltistul Marian Oprea reuşind doar un loc 6 la Mondiale, în schimb la tineret şi juniori au fost cucerite multe medalii care dau speranţe în legătură cu viitorul acestei discipline, care în ultima vreme s-a situat pe un trend descendent.
Boxul a dat şi el semne de revigorare, Bogdan Juratoni cucerind argintul la Europene. Supergreul Mihai Nistor a câştigat Campionatul Mondial al cluburilor cu Astana Arlans, într-o competiţie sub egida de AIBA. În competiţiile profesioniste, Cristian Ciocan a câştigat titlul de campion european WBO la categoria grea (pe care şi l-a apărat ulterior), în timp ce Lucian Bute a primit o lovitură dură, fiind nevoit să se opereze la mână şi să rateze practic tot anul din acest motiv, astfel că meciul cu cu canadianul Jean Pascal, ce poate însemna o relansare a carierei, va avea loc în ianuarie 2014.
Handbalul românesc a suferit cea mai mare lovitură din acest an sportiv, prin desfiinţarea echipei feminine Oltchim Rm. Vâlcea, după ce aceasta a ratat de puţin calificarea în finala Champions League. Oltchim a pierdut la Bucureşti cu 22-24 semifinala cu Gyor, iar la Veszprem a câştigat doar la un gol, cu 25-24.
HCM Baia Mare, care a preluat ştafeta handbalului feminin românesc, s-a achitat onorabil de această sarcină, ajungând în premieră în grupele Ligii Campionilor.
Selecţionata feminină, aflată în proces de reconstrucţie, a dezamăgit la Mondialul din Serbia, unde s-a oprit în optimi, clasându-se pe locul 10.
La polo, singurul sport de echipă cu care România a fost prezentă la JO 2012, naţionala a cunoscut o serie de frământări după plecarea selecţionerului Istvan Kovacs şi venirea lui Vlad Hagiu, iar conflictul a dus la retragerea temporară a lui Cosmin Radu, cel mai valoros jucător român, din reprezentativă, după Campionatul Mondial, la care România a ocupat locul 13, cu 4 înfrângeri. CSM Digi Oradea a reuşit performanţa de a se califica în grupele Ligii Campionilor.
Tenisul de masă feminin s-a situat la nivelul său obişnuit, cu medalia de argint cucerită de echipa feminină la Europene, promovarea echipei masculine în eşalonul de elită al continentului, dar şi un bronz remarcabil cucerit de echipa de junioare la Mondiale. Bernadette Szocs a câştigat pentru a cincea oară Europe Youth Top 10, dar s-au mai înregistrat şi alte succese în sportul cu mingea de celuloid, mai ales în întrecerile juvenile.
Fotbalul românesc, veşnic zguduit de scandaluri, a cunoscut în 2013 rezultate excelente în prima parte a anului, când Steaua se califica în optimile Europa League după un meci senzaţional cu Ajax şi învingea pe Chelsea la Bucureşti (1-0), într-un moment în care londonezii deţineau trofeul Champions League. "Roş-albaştrii" au reuşit să intre, după o lungă absenţă, în grupele Ligii Campionilor, unde însă au terminat pe ultimul loc în grupă. O comportare meritorie a avut şi vicecampioana Pandurii, care ajuns în grupele Europa League la prima sa participare în cupele europene. O menţiune merită şi Petrolul Ploieşti, care a cucerit Cupa României şi se anunţă a fi una dintre pretendente la titlu.
Naţionala României, care a alternat meciurile bune cu altele mai puţin reuşite, a ajuns la barajul pentru Cupa Mondială, dar a ratat calificarea la turneul final din Brazilia. Revelaţia Astra Giurgiu este campioana de toamnă a Ligii I, în condiţiile în care Steaua are două meciuri mai puţin jucate.
O lovitură de teatru a survenit pe finalul de an, când Dumitru Dragomir a fost detronat de la şefia Ligii Profesioniste de Fotbal de Gino Iorgulescu, cu ocazia alegerilor desfăşurate în luna noiembrie.
Un an deosebit a avut şi rugbyul românesc, care a pierdut un singur meci la nivel de reprezentativă, în faţa selecţionatei Fiji, în meci test. În Cupa Europeană a Naţiunilor, "stejarii" au reuşit patru victorii şi un egal, fiind la egalitate cu liderul Georgia şi vor ataca 2014 dintr-o poziţie favorabilă pentru calificarea la Cupa Mondială din 2015. România a câştigat din nou IRB Nations Cup, competiţie organizată la Bucureşti, şi a disputat trei meciuri-test foarte importante în noiembrie, obţinând victorii cu Tonga şi Canada.