Barajul de pe raul Yangtze produce cea mai mare seceta in ultimii 50 de ani

Wuhan: cea mai rea seceta in ultimii 60 de ani
Wuhan: cea mai rea seceta in ultimii 60 de ani (From a source inside China)

O seceta in curs de desfasurare din China Centrala si de Est, nemaintalnita in ultimii 50 sau 100 de ani, a secat multe rauri. Provinciile aflate de-a lungul acestor rauri de langa Barajul celor Trei Defileuri (Barajul Sanxia) au avut mult de suferit, raul Yangtze se ingusteaza, iar cel mai mare lac de apa dulce al Chinei este aproape secat, impingand tot sistemul ecologic din imprejurimi la un pas de o catastrofa naturala.

Activitatile oamenilor au si ele de suferit considerabil. Apa de baut si pentru irigatii este in cantitati foarte mici, recoltele de grau si orez sunt pe moarte, iar canalele de transportare a marfurilor sunt impracticabile.

Amenintarea extinctiei animalelor salbatice se afla in varful listei urmarilor acestei situatii.

Delfinul de apa dulce

Rezervatia naturala, Tian-e-Zhou Oxbow, o zona mlastinoasa de pe albia bazinului fluviului Yangtze, situat langa orasul Shishou, centrul provinciei Hubei, este ultimul sanctuar al unei specii de delfini pe cale de disparitie, marsuinul, sau delfinul de apa dulce - Neophocaena phocaenoides.

In timpul sezonului de imperechere din acest an, care dureaza din aprilie pana in iunie, cea mai mare seceta de 50 de ani incoace a facut ca nivelul apelor din cea mai mre parte a rezervatiei sa coboare la mai putin de 3 metri, afectand grav habitatul in care traiesc delfinii, raporteaza Yangtze Daily pe 21 mai.

Oamenii contribuie de asemenea la scaderea nivelului apei din rezervatie. Cu toate ca este interzisa extragerea de apa din raul Yangtze pe teritoriul rezervatei, rezidentii satelor din vecinatate monteaza pompe care functioneaza 24 de ore pe zi pentru a-si satisface nevoia de apa zilnica pe perioada sezonului secetos.

Nivelurile scazute de apa nu dauneaza doar delfinilor, ci ii si intristeaza, conform rapoartelor media chinezesti. Unul dintre ele arata ca in timp ce o echipa de cercetatori monitorizau sanatatea unuia dintre mamifere, un reporter a surpins o fotografie in care o lacrima curgea din ochiul animalului.

Lacul Poyang

Se considera ca Lacul Poyang, lacul de apa dulce al Chinei, sufera una din cele mai grave secete din ultimii 100 de ani, avand momentan doar o zecime din volumul de apa de anul trecut. Unele zone ale lacului sunt uscate complet, dand nastere la crapaturi de 6 cm adincime. Masinile sunt capabile sa treaca peste aceste zone complet secate, a raportat pe 21 mai CNR (Radioul National al Chinei).

Wang Qiaolong, care a lucrat in rezervatia Lacul Poyang timp de 28 de ani, a declarat pentru CNR ca seceta a exterminat deja un numar imens de specii de plante, pesti, midii, o problema care afecteaza si pasarile midgratoare.

Recoltele de grau din zona sunt in pericol.

Un angajat din guvernul regional al Poyang a declarat pentru The Epoch Times ca dezastrul este sever si ca toate rezervoarele si lacurile sunt aproape secate.

“Raul Yangtze se usuca, iar Lacul Poyang s-a mentinut uscat. Daca Cerul nu ne trimite ploaie, nu vom vedea nici o recolta. Provincia Jiangxi este un important producator de grau pentru tara, dar anul acesta a fost un esec”, a spun el.

Cele 131 de pompe de irigatie largi si medii din orasele Nanchang, Jiujiang si Shangrao din provincia Jiangxi n-au mai pompat apa ca de obicei din cauza nivelului scazut de apa a lacului Poyang.

In jur de 878.000 acri de teren a fost afectati la inceputul sezonului de orez in provincia Jiangxi. La mijlocul sezonului de orez, in jur de 231.000 acri au devenit neutilizabili deoarece nu mai exista apa pe terenuri, a declarat media de stat pe 21 mai.

In provincia Hunan, o alta zona de productie a orezului, 28 de districte sunt afectate de o seceta “grea” si alte 12 sub una “severa”, conform rapoartelor.

Cel mai lovit a fost districtul Xinhua, unde 90 la suta din teren este nefolosibil.

In zona Lacului Dongting—cunoscut ca un tinut al belsugului—multe din lanurile din sezonul timpuriu de orez s-au uscat anul acesta din cauza secetei.

Raul Cargo

Un oficial de la biroul de management al raului Yangtze a declarat pentru ziarul britanic, Telegraph, ca seceta care afecteaza raul Yangtze este prima de acest fel in ultima jumatate de secol. Nivelul de anul acesta al raului este cel mai scazut din 2003 incoace, an in care Barajul celor Trei Defileuri a intrat in functiune, afirma acesta. Cu toate ca ploua, el se teme ca nici macar ploi abundente nu ar putea sa ridice prea mutl nivelul apei.

In urma secetei un alt factor afectat este comertul, deoarece transportul pe Yangtze a devenit o problema.

In provincia Shangdong, dupa scaderea nivelului apei, peste 1.300 de canale si barci de transort de marfuri au stagnat in sectiunea Zaozhuang a Canalului Mare, care leaga Beijing de Hangzhou, a raportat New Tang Dinasty pe 24 mai. Doar 30 de barci sunt lasate sa treaca in decurs de o zi, iar vapoarele care cantaresc mai mult de 1.500 de tone au fost intoarse din drum.

Acelasi raport citeaza un studiu efectuat de catre Departamentul Agriculturii din Hubei, care spune ca seceta de cinci luni a lasat peste 300.000 de oameni si aproape 100.000 de vaci din provincie aproape fara apa de baut.

Raspunsul regimului comunist

Pe 19 mai, Deprtamentul de Stat a emis un document intitulat “Planul de dupa Construirea Barajului celor Trei Defileuri”, admitand ca Barajul a influentat in mod negativ partile de jos si de mijloc ale raului Yangtze. Pe 20 mai, regimul a decis sa mareasca debitul de apa emis de baraj la 10.000 de metri cubi pe secunda, pentru a ajuta la revitalizarea conditiilor de seceta a albiilor.

A admite ca exista probleme cu acest baraj indica faptul ca problemele atat de mari incat autoritatile nu le mai pot ascunde. A recunoaste asta acum ii va ajuta pe unii oficiali sa scape de pedeapsa, a declarat pentru The Epoch Times domnul Wang Weiluo, un expert in probleme hidraulice.

Planul de dupa Construire este anuntul public facut de Hu Jingtao si Web Jiabao pentru a se distanta de era lui Deng Xiaoping si Li Peng, care au luat decizia de a construi acel baraj, conform unui fost reporter la agentia de stiri China Noua (Xinhua), Dai Qing, intr-un interviu pentru ziarul din Hong Kong, Apple Daily. In anii trecuti, Dai Qing a efectuat cercetari migaloase, iar rezultatele le-a insumat inr-o carte despre acest baraj.

Dai vede acest Baraj al celor Trei Defileuri ca o povara prea mare, o calamitate nationala si o sursa de “nenumarate dezastre” pentru poporul chinez.