20.000 de euro pentru un copil pe care sa îl faci sclav
Potrivit unor estimări ale Organizaţiei Internaţionale a Muncii (OIM), numărul victimelor muncii forţate, inclusiv ale exploatării sexuale, se ridică la 20,9 milioane la nivel mondial, iar 5,5 milioane dintre acestea sunt copii. Conform Europol, folosiţi ca nişte sclavi, copiii forţaţi să participe la activităţi infracţionale precum cerşitul şi furtul organizat din spaţii comerciale, sunt vânduţi ca „mărfuri” la „preţul” de 20.000 euro.
În fiecare an, sute de mii de persoane sunt victime ale traficului de persoane în Uniunea Europeană. Femei şi bărbaţi, fete şi băieţi, aflaţi în situaţii vulnerabile, sunt vânduţi în scopul exploatării sexuale sau prin muncă, al prelevării de organe, dar şi pentru cerşit, aservire domestică, căsătorii forţate, adopţie ilegală, precum şi alte forme de exploatare. În urmă cu câteva zile, Comisia Europeană a adoptat Strategia UE pentru perioada 2012-2016 în vederea eradicării traficului de persoane, reprezentând un set de măsuri concrete şi practice care urmează să fie puse în aplicare pe parcursul următorilor cinci ani. Printre măsuri se numără înfiinţarea unor unităţi naţionale de aplicare a legii specializate în problematica traficului de persoane şi crearea la nivel european a unor echipe comune în vederea urmăririi cazurilor de trafic transfrontalier. Strategia include atât prevenirea, protecţia şi sprijinirea victimelor, cât şi urmărirea penală a traficanţilor.
Numărul estimat al victimelor din ţările dezvoltate (SUA, Canada, Australia, Japonia, Norvegia şi ţările UE) se ridică la 1,5 milioane de lucrători supuşi la muncă forţată, adică 7 % din totalul pe plan mondial. Traficul de persoane generează profituri de peste 25 miliarde de euro anual pentru organizaţiile criminale internaţionale din întreaga lume. În vreme ce multe victime vin din ţări din afară Uniunii Europene, se constată o creştere a traficului intern (adică cetăţeni europeni victime ale traficului pe teritoriul UE).
Datele preliminare colectate de statele membre la nivelul UE sunt în concordanţă cu cele furnizate de organizaţii internaţionale precum Biroul ONU pentru droguri şi criminalitate (UNODC) şi arată că trei pătrimi din victimele identificate în statele membre ale UE sunt victime ale traficului de persoane în vederea exploatării sexuale (76 %). Alte victime sunt forţate la muncă (14 %), cerşit (3 %) şi aservire domestică (1 %). În ceea ce priveşte distribuţia pe sexe, datele preliminare disponibile arată că femeile şi fetele sunt principalele victime ale traficului de persoane; din totalul victimelor înregistrate în perioada 2008 - 2010, femeile reprezintă 79 % (dintre care 12 % fete), iar bărbaţii – 21 % (dintre care 3 % băieţi).
Prea puţini sunt încă autorii infracţiunilor care ajung după gratii, în timp ce victimele luptă să se redreseze şi să se reintegreze în societate: rezultatele preliminare ale unor date colectate recent arată că numărul condamnărilor în cazuri de trafic de persoane a scăzut de la aproximativ 1.500 în 2008 la aproximativ 1.250 în 2010.
Comisia va prezenta un raport Parlamentului European şi Consiliului o dată la doi ani. Primul raport, care va fi publicat în 2014, va include o evaluare intermediară a strategiei.