2.700 de exemplare de urs brun trăiesc în fondurile cinegetice administrate de Romsilva. De trei ori mai mult decât efectivul optim

Urs brun (Wikipedia.org)
Andrei Popescu
12.07.2024

Romsilva a anunţat, joi, intensificarea măsurilor de monitorizare a populaţiei de urs în fondurile cinegetice gestionate, în special în zonele turistice cu risc privind interacţiunea oamenilor cu urşii.

Anunţul vine în contextul în care o tânără de 19 ani a fost atacată şi ucisă de un urs în urmă cu câteva zile pe unul dintre cele mai populare trasee din munţii Bucegi.

De asemenea, Romsilva a anunţat într-un comunicat că, în 2023, în cele o sută de fonduri cinegetice pe care le gestionează trăiau circa 2.700 de exemplare de urs brun, de trei ori mai mult decât efectivul optim.

Comunicatul Romsilva

Directorul general al Regiei Naţionale a Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva, Marius – Dan Siiulescu, a dispus joi, intensificarea măsurilor de monitorizare a populaţiei de urs în fondurile cinegetice gestionate de către Romsilva, în special în zonele turistice cu risc privind interacţiunea oamenilor cu exemplarele de urs.

Măsurile au fost adoptate în urma creşterii populaţiei de urs, a schimbării comportamentului acestei specii şi a interacţiunii tot mai dese cu oamenii.

Astfel, vor fi identificate şi monitorizate cu atenţie traseele turistice cele mai expuse interacţiunii dintre om şi urs, vor fi amplasate panouri de avertizare referitoare la prezenţa urşilor, pe aceste trasee turistice care se suprapun cu fondul forestier de stat administrat de Romsilva, dar şi recomandări pentru prevenirea şi evitarea situaţiilor periculoase.

De asemenea, vor fi instalate pe aceste trasee turistice, în zonele de risc, camere de monitorizare a faunei cu transmiterea instantanee a imaginilor, pentru identificarea în timp real a prezenţei urşilor în zonele traseelor amenajate, frecventate de către turişti.

Pădurarii de vânătoare din fondurile cinegetice gestionate de către Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva, după analiza acestor imagini, vor comunica în regim de urgenţă autorităţilor competente potenţialele situaţii de risc apărute.

Menţionăm că Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva gestionează 241 de fonduri cinegetice, circa 11% din totalul fondurilor cinegetice la nivel naţional. Pe cele o sută de fonduri cinegetice gestionate de către Romsilva, în care se regăsesc populaţii de urs, au fost evaluate anul trecut circa 2.700 de exemplare, efectivul optim fiind de 948 de exemplare de urs, adică de aproape trei ori mai mult decât optimul.

Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva administrează 3,13 milioane hectare păduri proprietatea publică a statului, circa 48% din pădurile ţării, şi asigură servicii silvice pentru circa un milion hectare de păduri aflate în alte forme de proprietate. Toate pădurile proprietatea publică a statului deţin certificarea managementului forestier în standard internaţional.

De asemenea, Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva administrează 22 de parcuri naţionale şi naturale, precum şi 12 herghelii de stat.

În ceea ce priveşte cazul tinerei atacate de urs, tragedia a avut loc pe Jepii Mici, unul dintre cele mai cunoscute şi circulate trasee din munţii Bucegi, iar turista n-a avut nicio şansă în faţa animalului. Se pare că ursoaica a apărut brusc şi a atacat-o. A muşcat-o de picioare şi a târât-o într-o prăpastie. În plus faţă de muşcături, fata a căzut în gol peste 100 de metri.

Prietenul fetei a precizat că la momentul atacului se aflau într-o zonă împădurită şi n-au apucat să vadă ursul în timp util pentru a se refugia într-un loc mai sigur.

Fata a reuşit să sune la Salvamont chiar în timp ce ursoaica o târa şi a spus că animalul a muşcat-o de picioare şi că o trage. Un salvamontist a vorbit cu ea până când n-a mai avut cu cine vorbi, a relatat pentru Epoch Times şeful echipei Salvamont Buşteni, Sergiu Frusinoiu, care a şi participat la intervenţie.

Salvamontiştii au pornit în fugă spre fată, dar când au ajuns era prea târziu. Murise.

Ursul era pe cale să-i omoare şi pe salvatorii montani. Din fericire, la faţa locului a ajuns un paznic de vânătoare, dotat cu puşcă, şi a omorât animalul. Cel mai probabil ursul i-a atacat pe salvamontişti pentru că îşi apăra prada. Când salvamontiştii au ajuns la fată, ursul mânca din ea.

Moartea tinerei a redeschis o discuţie controversată între asociaţiile de vânători care susţin “recoltarea” (împuşcarea) urşilor şi ONG-urile de mediu, care cer în instanţe anularea ordinelor emise de ministrul de resort cu privire la aprobarea numărului de urşi care pot fi împuşcaţi anual.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor