1989, anul schimbărilor politice - Fostul ministru ceh Schwarzenberg: 'Am fost doar un coechipier în revoluţie'

Karel Schwarzenberg a trăit revoluţia de catifea în străinătate, însă din exil, a sprijinit vreme de ani de zile grupul disidenţilor, încă dinainte de schimbarea de regim din 1989, şi a ajuns să fie ulterior un colaborator apropiat al preşedintelui Vaclav Havel.
Fostul ministru ceh Karel Schwarzenberg. (SAMUEL KUBANI / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
18.04.2014

Karel Schwarzenberg a trăit revoluţia de catifea în străinătate, însă din exil, a sprijinit vreme de ani de zile grupul disidenţilor, încă dinainte de schimbarea de regim din 1989, şi a ajuns să fie ulterior un colaborator apropiat al preşedintelui Vaclav Havel. 'Am fost numai un coechipier, un gregar al revoluţiei', a declarat pentru APA cel care a ajuns să fie de două ori ministru de externe în Cehia.

Agenţia austriacă de presă transmite o serie de materiale în cadrul unui dosar tematic realizat cu ocazia marcării celor 25 de ani de la căderea Cortinei de Fier şi în care sunt amintite în special evenimentele petrecute în 1989 în statele fostului bloc sovietic.

La mijlocul lunii noiembrie 1989, regimul comunist din Cehia părea să fie încă stabil, spre deosebire de cele din Polonia sau Ungaria. Demonstraţiile masive care au început la 17 noiembrie au reuşit să-l clatine însă în doar câteva zile. Imediat după căderea regimului comunist, Schwarzenberg a încercat să vină la Praga. El provenea dintr-o familie nobiliară din Boemia şi părăsise ţara, alături de familie, încă din 1948, după ce la putere ajunseseră comuniştii.

Odată ajuns la Praga, a luat legătura cu forţele din opoziţie, din jurul mişcării pentru drepturile omului Charta 77 şi care se întâlneau în beciul Teatrului Laterna magika şi s-a ocupat în continuare de chestiuni legate de organizare. În 29 decembrie, dramaturgul şi disidentul Havel, care fusese arestat de câteva ori, devenea noul preşedinte al Cehoslovaciei. El l-a numit pe Schwarzenberg şef al cancelariei. 'Până la prânz, fiecăruia îi fuseseră date sarcinile, şi înainte să apuc să spun ceva, eu mă ocupam deodată de cancelaria prezidenţială. A fost o surpriză imensă', îşi aminteşte el.

De la Viena, Schwarzenberg se angajase anterior împotriva regimului partidului comunist. În calitate de preşedinte al Federaţiei internaţionale de la Helsinki pentru drepturile omului, se ocupa de supravegherea respectării acestora în statele blocului estic şi în plus, îi sprijinea din exil pe disidenţii din fosta sa patrie. 'Din când în când, primeam îndemnuri să vin', povesteşte el legat de faptul că au existat mereu posibilităţi de legături sau contacte.

Uneori, ajutorul şi protecţia lui au fost complet apolitice, mai arată el, amintindu-şi de 'cea mai grotescă situaţie', de la sfârşitul anilor 80. Economia planificată a Cehoslovaciei eşuase din nou, şi fuseseră produse prea puţine comprese sterile pentru femei. Ca întotdeauna când nu se găsea un produs, produsele de igienă au fost retrase din magazine şi împărţite în cadrul unor campanii speciale. 'Deseori, multe dintre soţiile disidenţilor sau disidente ele însele, nu aveau niciun loc de muncă, astfel că nu primeau nimic. Aşa că m-a sunat o disidentă, sociolog, şi mi-a expus situaţia de urgenţă', îşi mai aminteşte Schwarzenberg. 'Am solicitat viză, am primit una, şi am venit cu o valiză plină de marfa de care era nevoie', însă la graniţă i-a fost teamă, pentru că, 'dacă eşti prins cu contrabandă de literatură interzisă, eşti un erou, însă dacă eşti prins cu comprese pentru femei, eşti un pervers', povesteşte el amuzat. Transportul a reuşit şi a putut să le predea valiza disidentelor.

Schwarzenberg consideră că amintirea 'revoluţiei de catifea' din Cehia este privită foarte bine în prezent. 'Aşa cum este de înţeles, mulţi sunt dezamăgiţi de modul în care au evoluat lucrurile, şi este pe deplin normal, însă este vorba mai ales de pensionari, care regretă vremurile trecute', consideră fostul diplomat. În Cehia, după moartea lui Vaclav Havel, din decembrie 2011, lipseşte o instanţă morală, crede el: 'Havel este de neînlocuit, a fost o personalitate singulară'.

În acelaşi timp, lui Schwarzenberg nu îi este teamă de o revenire a comuniştilor, pe fondul dorinţei crescânde a Partidului social-democrat de a colabora cu comuniştii (Partidul Comunist din Boemia şi Moravia, n.r.) 'Prezenţa comuniştilor în guvern nu ar fi plăcută şi ar afecta economia, pentru că, de fapt, nu s-au îndepărtat de vechile lor idei, însă nu ar avea cum să se petreacă o acaparare a puterii, din cauza faptului că Cehia este membru al UE şi NATO', mai spune Schwarzenberg. APA aminteşte că el este în prezent liderul partidului de opoziţie TOP09, de ideologie liberal-conservatoare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor