1,3 milioane de pensii ar putea scădea. "Realizaţi ce tragedie? Realizaţi că vine iarna asta cu energia şi gazul scumpit?!" [expertă]

Bătrâni, pensionari (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
14.06.2024

Jurnalista Ioana Constantin a discutat, la postul B1 TV, cu Dorina Bărcari, expert pensii şi salarizare, despre unul dintre cele mai arzătoare subiecte ale momentului - recalcularea pensiilor românilor.

În cadrul emisiunii "Politica Zilei", s-a abordat problema deciziilor de recalculare care reduc pensiile pensionarilor, în ciuda promisiunilor guvernului de a corecta inechităţile. Discuţia a evidenţiat numeroasele dificultăţi întâmpinate de pensionari, care se văd nevoiţi să plătească sume imputate fără dovezi clare şi fără a fi informaţi corespunzător despre drepturile lor.

Jurnalistă: Există nişte decizii de recalculare care reduc pensiile oamenilor şi care n-au legătură cu deciziile acelea de recalculare de la marea recalculare anunţată de guvern. Înţeleg că sunt foarte multe cazuri în care oamenilor li se impută sume pe care trebuie să le plătească.

Expertă: Noi, pensionarii, suntem anunţaţi de Casa de Pensii că funcţionarii au făcut nişte erori, au creat debite în sarcina pensionarilor şi se reţin nişte sume de bani. Dar niciodată, din 2001 şi până acum, niciodată, nicio Casă de Pensii şi nici în instanţă măcar nu au prezentat proba acestor erori. Şi e foarte grav. Lucrurile se menţin aşa.

Dvs. cum puteţi să înţelegeţi cât de mare poate fi abuzul ăsta încât o societate a statului român să vină să te păgubească pentru nişte vorbe. Ei pretind, dar nu demonstrează. Mai grav este că există o Lege 125/2014 care, în conformitate cu prevederile europene, spune clar că debitele create de erorile funcţionarilor de stat în sarcina pensionarilor nu se reţin de la pensionari. Dar în legea noastră e băgată la sfârşit o şopârlică - "cu condiţia să fie contestate". Pensionarii nu sunt informaţi, că nu toţi cunosc legea. Nici avocaţii nu ştiu mulţi de legea asta. Nu sunt informaţi, nu contestă, dar pot să o conteste, că tot degeaba, lor li se micşorează pensia şi li se şi reţin debitele respective. Instanţele nu cer proba erorilor, acceptă sau foarte rar nu, reţinerea acestor debite.

Eu personal, pentru o asemenea situaţie, am avut un litigiu care a durat 8 ani de zile pentru 12 lei.

Jurnalistă: Vin aceste decizii, vin aceste sume. Ce pot face pensionarii când le primesc? Pentru că se pot trezi cu executare, nu?

Expertă: Păi, bineînţeles. Chiar adineauri am închis telefonul cu un domn care s-a trezit cu 8.000 de lei datorie, pus pe cumul dintre pensie şi o indemnizaţie care nu poate fi afectată de asemenea reţineri şi din care se reţin 2.000 de lei din acest cumul. Şi omul, săracul, e disperat. Însă gândiţi-vă că sunt oameni în vârstă, oameni care nu mai sunt capabili să se lupte, logic vorbind, oameni care nu se mai pot concentra, mulţi sunt în anumite stări degradate. Alţii nu mai pot să se deplaseze. Oricum, suntem foarte sărăciţi prin pensiile astea care sunt majoritatea sub coşul minim şi nu avem bani să ne plătim avocaţi. Pentru ce acţiunea asta? Pentru că e pe plan naţional. Pentru că am mesaje din toată ţara!

Aduceţi-vă aminte că dvs., într-una din emisiunile din săptămâna trecută, aţi anunţat că Ministrul Muncii a anunţat semnificativ că a emis 15 milioane de decizii de recalculare.

Jurnalistă: Da, şi părea halucinant. De ce 15 milioane?

Expertă: Păi, astea erau. Dânşii acum scad pensiile pentru pretinse debite nedemonstrate. Şi în septembrie o să ne facă "favoarea" să le mărească. Deci asemenea manevre... Eu nu pot să îmi imaginez că suntem un stat normal la cap.

Jurnalistă: Au fost nişte declaraţii ale domnului Baciu, magicianul de la Casa de Pensii, şi dânsul vorbeşte despre pensii care cresc cu 50% pentru cei care au avut salariul minim sau cei care au avut salarii mici. Însă vine iarăşi o altă informaţie că sunt 1,3 milioane de pensii care vor scădea. Şi acum plec de la discuţia cu dvs. despre deciziile astea de recalculare care deja scad pensii şi întrebarea este: aceste 1,3 milioane care vor scădea sunt la a doua recalculare, nu?

Expertă: Sunt două variante. Prima e că se aplică Legea 360 aşa de grosso modo. A doua variantă însă este cea care pretinde că în amănunt se vor relua calculele şi atunci vor scădea o foarte mare parte din pensii. De ce? Cei cu grupele de muncă au în loc de procent aplicat pe punctaj o jumătate sau un sfert de punct adăugat, deci aritmetic este o valoare scăzută. Cei cu perioadele asimilate - facultate, armată - nu mai au o raportare dintre salariul minim şi salariul mediu care este cuprins între 0,3 şi 0,6, ci se adaugă 0,25. Deci ciupeli din astea mărunte care vin să păgubească omul. Pentru că, pentru noi, când pensia este sub coşul minim, fiecare leu contează. Că ne chinuim de la o lună la alta să ne chivernisim fiecare bănuţ. Sunt oameni care, cu 10 zile înainte de pensie, nu mai au 1 leu în casă şi se duc şi împrumută 25 de lei de la casele de ajutor reciproc. Realizaţi ce tragedie? Realizaţi că vine iarna asta cu energia şi gazul scumpit?! Că ei vin să mintă, să spună - gazul nu s-a scumpit. Păi, dacă s-a scumpit energia electrică şi noi plătim energia electrică cu care se produce metrul cub de gaz, nu înseamnă că şi gazul se scumpeşte? De ce ne mint în halul ăsta? Că nu suntem lipsiţi de creieri.

Jurnalistă: Există o explicaţie pentru care în acest moment nu vin deciziile de recalculare pe noua lege? Pentru că au spus mai, au spus iunie, dar iată că am trecut şi de alegeri.

Expertă: Nu cred că s-au hotărât care din soluţiile de abureală să o aplice. Vă spun, singura măsură de îndreptare a unei mari nedreptăţi pe legea 360 este pentru cei cărora nu li s-au găsit actele de muncă şi au lucrat pe marile şantiere unde au fost foarte bine plătiţi, au avut salarii mai mari ca ale directorilor. Şi nu s-au mai găsit documentele şi pe toată perioada de activitate s-au valorificat salarii minime. Şi atunci oamenii ăştia, care au plătit din nişte venituri foarte mari, au plătit contribuţii foarte mari...

Jurnalistă: Apropo de salariul minim, a spus domnul Baciu că cei care au avut salariul minim vor avea majorări foarte mari.

Expertă: La asta s-a referit. Până în '98 nimeni nu a avut salariul minim. S-a respectat Legea 57/74, după '98 au început să o prostească. Pentru că salariul minim nu e plata muncii. Deci toţi am fost plătiţi pe Legea aia 57 care îţi asigura o creştere salarială. La 3 ani aveai o creştere. Şi calculul salariului se făcea în funcţie de nişte elemente. Şi niciodată nu se întâmpla să ai salariu minim. Ori valorificându-se în calcul doar salariul minim este un atac la drepturile materiale. Poţi să faci o reconstituire a drepturilor salariale în conformitate cu legislaţia în vigoare. Dar nu introduci salariul minim pe toată perioada!

Jurnalistă: Punctele astea bonus despre care se vorbeşte. Luăm nişte exemple, că s-a plecat de la o discuţie cu domnul Baciu. Plecăm la o pensie minimă de 1281 de lei, dacă a muncit 30 de ani, va primi următoarele puncte bonus - 5 x 0,5 = 2,5 puncte. Are 17,5 puncte bonus, în total va avea 20 de puncte ori 81 de lei = 1600 de lei pensia recalculată.

Expertă: Păi, asta este cârpeală. E singurul lucru drept care se face, pentru că oamenii ăştia care au muncit pe marile şantiere n-au muncit 25 de ani sau 30, au muncit şi 45. Eu am şofer pe autocamion industrial, de mare tonaj, care a muncit 56 de ani. Vă daţi seama? Şi pensia este ajutor social, că n-a mai avut documente. Dacă vă puteţi imagina...


Jurnalistă: Deci, sunt oameni care au muncit şi care sunt trecuţi la indemnizaţia socială minimă, care e un fel de ajutor social.

Expertă: Tocmai aici se face o mare dreptate. Dar ei o prezintă ca şi cum e un mare avantaj. Nu e avantaj, în sfârşit i se face omului ăsta un pic de dreptate. Nu mai are 25 de ani, are 80 de ani. Cât mai trăieşte omul ăla?

Jurnalistă: Nu, că nu mai prind săracii nimic...

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor