Vaticanul arestează unul din ambasadorii săi acuzaţi de pedofilie. Mai rămân 7.999

Piaţa San Pietro din Roma.
Piaţa San Pietro din Roma. (Epoch Times România)

Vaticanul a arestat un fost arhiepiscop acuzat că a întreţinut relaţii sexuale cu copii contra-cost în perioada când era ambasadorul papal din Republica Dominicană, reprezentând prima arestare sub acuzaţiile de pedofilie din oraşul stat.

Jozef Wesolowski, un polonez care a fost demis de un tribunal din Vatican în luna iunie, a fost pus sub arest la domiciliul aşteptând o judecată penală, a comunicat Vaticanul.

În iulie, Francisc a anunţat că aproximativ 8.000 de membri ai bisericii Catolice sunt pedofili, inclusiv oficiali de rang înalt precum episcopi şi cardinali.

Wesolowski este ţinut sub arest la domiciliu într-un apartament din Vatican pentru motive medicale, în loc să fie ţinut în închisoarea Vaticanului, care este formată din câteva camere lângă o instanţă de judecată.

În vârstă de 66 de ani, Josef este cel mai proeminent cleric arestat după Paolo Gabriele, fost majordom papal condamnat în 2012 de furtul şi distribuirea mai multor hârtii private ale fostului Papa Benedict al XVI-lea.

Wesolowski a fost chemat la Roma de Vatican anul trecut pe când era încă diplomat în Santo Domingo şi a fost demis după ce media dominicană l-a acuzat de pedofilie.

Acesta trăia în libertate în Roma, iar victimele abuzurilor sexuale au cerut arestarea sa pe fondul îngrijorărilor că acesta va fugi.

Fostul arhiepiscop poate primi până la 12 ani de închisoare în ceea ce reprezintă prima judecată pentru abuz sexual în interiorul oraşului Vatican.

Wesolowski a fost de asemenea investigat în Republica Dominicană fiind acuzat că a întreţinut acte sexuale cu băieţi contra-cost.

Acesta a activat în Republica Dominicană în postul de ambasador, dar acum nu mai are imunitate diplomatică.

Vaticanul a declarat că arestarea sa reflectă dorinţele Papei Francis ”potrivit cărora un astfel de caz grav şi delicat trebuie mânuit fără întârziere, cu o rigoare necesară şi justă”.

Francis, primul papă non-european din ultimii 1.300 de ani, a jurat să nu tolereze clericii romano-catolici care abuzează sexual copii.

Luna trecută, acesta a numit astfel de abuzuri drept ”o crimă urâtă” şi a asemănat-o cu o ”Adunare Satanică”.

În iulie a declarat în faţa victimelor abuzurilor că Biserica ar trebui să "jelească şi să plătească" pentru crime, pe care le-a descris ca fiind de dimensiunea unui cult malefic.