La Vatican, Peres i-a propus papei Francisc să participe la formarea ”Religiilor Unite”

Simon Peres şi papa Francis la o întrunire oficială.
Simon Peres şi papa Francis la o întrunire oficială. (Captură.)

Fostul preşedintele israelian, Shimon Peres, a propus joi, în cadrul unei audienţe la Vatican cu papa Francisc, formarea unei organizaţii a Naţiunilor Unite pentru religii.

Peres, care la cei 91 de ani ai săi era cel mai bătrân şef de stat la expirarea termenului de preşedinte în urmă cu şase săptămâni, s-a întâlnit cui Francis pe fondul tensiunilor intense din Orientul Mijlociu.

Liderul israelian s-a folosit de întâlnire pentru a sublinia "abuzurile" de drepturile omului comise de Hamas şi pentru a discuta creşterea anti-semitismului în Europa.

Dar principalul subiect al conversaţiei a fost ideea lui Peres de a crea o organizaţie asemănătoarea cu ONU, pe care a numit-o ”Religiile Unite”.

Peres a afirmat că Papa este singura persoană respectată îndeajuns de mult încât să sprijine încheierea războaielor care au răvăşit Orientul Mijlociu cât şi alte locuri din lume.

”În trecut, majoritatea războaielor erau motivate de ideea de apartenenţă la o naţiune”, a declarat Peres. ”Dar astăzi, războaiele sunt incitate folosind religia drept scuză”.

Purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Federico Lombardi, a confirmat reporterilor că Peres a ridicat ideea ”Religiilor Unite” dar a precizat că Francisc nu şi-a dat aprobarea în privinţa ei.

”Papa a ascultat, şi-a arătat interesul, atenţia, şi a fost încurajator”, a declarat Lombardi, adăugând că Francis a indicat însă spre Consiliul Pontifical pentru Dialog Inter-religios şi pentru Justiţie şi Pace ca fiind agenţii ”potrivite” pentru sprijinirea iniţiativelor de pace interreligioase.

Peres i-a solicitat lui Francisc să-şi folosească poziţia pentru a crea o organizaţie interreligioasă care să constrângă violenţa religioasă.

”Ceea ce avem noi nevoie este o organizaţie a Religiilor Unite... drept cel mai bun mod de a combate teroriştii care ucid în numele credinţei”, a declarat Peres. ”Ce avem noi nevoie este o autoritate morală incontestabilă care să spună tare: Nu. Dumnezeu nu vrea asta şi nu o permite”.

După întâlnirea cu Peres, Francis a avut o întâlnire cu uşile închise, care a durat 30 de minute, cu prinţul iordanian El Hassan bin Talal, care sponsorizează Institutul Regal pentru Studii Interreligioase pentru a promova dialogul religios. Lombardi a menţionat că discuţiile dintre cei doi au atins subiectul cooperării şi păcii interreligioase.

Vizita lui Peres la Vatican se desfăşoară pe fondul conflictelor dintre Israel şi Hamas, care s-au soldat cu moartea a peste 2.300 de palestinieni, în mare parte civili. Mişcarea islamică Hamas, care este catalogată drept o grupare teroristă de Tel Aviv, i-a mobilizat pe o parte din militanţi să participe la violenţe prin fanatism islamic, care este bazat pe o mentalitate de luptă, îndreptată împotriva evreilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe